Ruský letoun, odkud má prezident velet v případě totální války, někdo vykradl

Dosud neznámí zloději vykradli letoun ruské armády Iljušin Il-80, z něhož by v případě jaderné války měli vysoce postavení činitelé země včetně prezidenta velet vojskům. Lapkové z letounu, který agentura Interfax označuje jako jeden z nejpřísněji utajovaných ve flotile letadel ruské armády, odnesli elektronické vybavení, píše BBC s odvoláním na ruská média.

Iljušin Il-80 prochází podle ruských médií od loňského roku plánovanou údržbou ve městě Taganrog u Azovského moře na jihozápadě země. Kdy se zloději do stroje vloupali, není zcela jasné.

Z informací Interfaxu vyplývá, že se na krádež přišlo během inspekce letadla. Správci komplexu, kde se stroj nachází, ji policii nahlásili 4. prosince. Při předešlé inspekci 26. listopadu bylo ještě vybavení nedotčené na místě, uvedla televize Ren-TV.

Vykradený letoun je jeden ze čtyř strojů Il-80 ruské armády vyrobených za tímto speciálním účelem. Letouny, které jsou ve službě od roku 1987, jsou navržené tak, aby poskytovaly určitou ochranu v případě jaderné exploze, píše BBC s tím, že například okna jsou pouze v pilotní kabině.

Náměstek ministra obrany Alexej Krivoručko loni v květnu uvedl, že stroje procházejí modernizací. Agentura TASS pak v říjnu informovala o tom, že by Iljušin Il-80, kterému se někdy přezdívá „letoun soudného dne“, měl časem nahradit nový model Il-96-400M.

Letouny určené pro velení v případě jaderné války mají rovněž Spojené státy, a to Boeing nazvaný E-4B Nightwatch.