Biden si za ministra obrany vybral generála ve výslužbě Austina

Horizont ČT24: Pentagon by měl vést Austin (zdroj: ČT24)

Nově zvolený prezident USA Joe Biden nominuje do funkce ministra obrany generála ve výslužbě Lloyda Austina. Pokud ho schválí Senát, stane se prvním Afroameričanem v čele Pentagonu.

O tom, že Biden hodlá do čela Pentagonu jmenovat Austina, napsal jako první americký server Politico. Odvolal se přitom na tři zdroje, které mají o jednáních informace. Poté o potenciální nové tváři v administrativě nastupujího prezidenta informovala další zámořská média, včetně CNN. V úterý večer středoevropského času nominaci potvrdil přímo Biden.

„Austin je velmi zkušený a vážený velitel, který sloužil s poctami na několika zásadních pozicích v Pentagonu,“ prohlásil zvolený prezident.

Sedmašedesátiletý Lloyd Austin je bývalým velitelem amerických sil na Blízkém východě. Jeden bývalý představitel Pentagonu Politicu řekl, že jej Bidenův tým vnímá jako „bezpečnou volbu“. Generál ve výslužbě je totiž považován za dobrého vojáka, který by plnil agendu zvoleného prezidenta. 

Někteří bezpečnostní experti však upozorňují, že od Austinovy armádní služby uplynulo méně než sedm let, což znamená, že by se mohl stát ministrem obrany pouze za předpokladu, že mu Kongres udělí výjimku. Udělení takové výjimky by bylo již druhé za poslední čtyři roky. Politico v této souvislosti připomíná dalšího bývalého velitele amerických sil na Blízkém východě, Jima Mattise, který se v roce 2017 stal prvním ministrem obrany prezidenta Donalda Trumpa.

Politico: Austinovi do čela Pentagonu pomůže kontroverze jiného uchazeče Jeha Johnsona

Biden také zvažoval do funkce jmenovat bývalého ministra vnitřní bezpečnosti Jeha Johnsona. Dva lidé, včetně asistenta demokratů ve Sněmovně reprezentantů, serveru Politico řekli, že Austinovy šance zvýšilo Johnsonovo kontroverzní působení v administrativě prezidenta Baracka Obamy. Bývalý ministr čelil kritice například za urychlování deportací či schvalování útoků z dronů, při nichž byli zasaženi civilisté.

Za favoritku na post byla původně označovaná Michèle Flournoyová, kterou by si podle odhadů za ministryni obrany vybrala Hillary Clintonová, kdyby před čtyřmi lety vyhrála prezidentské volby. Podle Politico Biden čelil stále většímu tlaku, aby na post ministra obrany nominoval Afroameričana.

V pátek by měl Biden zveřejnit svého kandidáta na budoucího ministra spravedlnosti. O dalších dosud neobsazených postech chce informovat do Vánoc.

Bývalí kolegové prezidenta Obamy

Biden momentálně vybírá i další členy kabinetu. Podle zpravodaje ČT v USA Davida Miřejovského se hovoří o spoustě jmen, která už Američané dobře znají a jsou spojena s administrativou bývalého prezidenta Baracka Obamy. „Jsou to lidé, kteří tam působili třeba na pozicích náměstků, takže v České republice ta jména nejsou tak známá,“ dodal.

Bidenův tým by mohla posílit například bývalá senátorka za Severní Dakotu Heidi Heitkampová. „Mluví se o ní z toho důvodu, že je více napadána zleva než zprava, tedy vadí víc tomu progresivnímu levicovému křídlu demokratické strany než mnohým republikánům,“ uvedl Miřejovský s tím, že levicové křídlo demokratické strany má problém s více Bidenovými nominanty na vysoké posty. Údajně tvrdí, že Biden si vybírá středové demokraty, kteří jsou z „republikánských států“.