Na Novém Zélandu začne soud kvůli smrti 22 lidí při loňském výbuchu sopky

Horizont: Soud po výbuchu novozélandské sopky (zdroj: ČT24)

Mnohamilionové pokuty hrozí cestovním kancelářím v souvislosti s výbuchem novozélandské sopky. Tamní úřady obvinily deset společností a tři jednotlivce. Při loňské erupci na ostrůvku White Island zahynulo 22 lidí a 25 přežilo s těžkými popáleninami. Žalovaní podle vyšetřovatelů nedostáli svým povinnostem, když na ostrov turisty vozili. Soud začne v polovině prosince.

Sopka na White Island (Bílý ostrov) vybuchla loni devátého prosince. Na neobydleném sopečném ostrově, který je populárním turistickým cílem, tehdy bylo 47 lidí. 

Novozélandský úřad pro bezpečnost práce teď vznesl obvinění z nedbalosti. „Tato hluboce tragická událost byla nečekaná. Ale to neznamená, že se nedala předvídat,“ poznamenal jeho ředitel Phil Parkes.

Vědci monitorující pochody uvnitř sopky totiž už čtrnáct dní před erupcí stupeň rizika zvýšili. Vulkán byl už týdny aktivnější. Účastníci výletu se ale o tom předem nedozvěděli, a to ani od zprostředkovatelů na výletní zaoceánské lodi, v níž do blízkosti atrakce připluli, ani od pořadatelů plaveb k ostrovu z pevniny.

„Všechny oběti racionálně předpokládaly, že příslušné organizace udělaly vše, co se od nich žádá, aby zajistily jejich zdraví a bezpečí. Ale udělaly to doopravdy?“ ptá se Parkes.

Hrozba pokut

Úřad žaluje deset organizací a tři jednotlivce, kteří podle něj nesou za tragédii díl odpovědnosti. Nejmenoval je, podle zákona mají právo na anonymitu. Ale jsou mezi nimi vědci i organizátoři výletu. Hrozí jim pokuty – v přepočtu od čtyř a půl milionu do 23 milionů korun. 

Komunita městečka, odkud výlety k ostrovu vyplouvaly, vnímá loňskou tragédii jako nezaviněnou nehodu. Bratr Marka Inmana byl průvodce. Na ostrově zemřel. „Jsem dost překvapený a upřímně i trochu zklamaný, že byla vznesena trestní oznámení. Naši komunitu to masivně zasáhlo,“ řekl Inman. 

Proces, který začne 15. prosince, se nevěnuje záchranným operacím. Na ně se zřejmě ještě zaměří koroner. Většinu přeživších z ostrova totiž zachránili na vlastní pěst a nebezpečí kapitáni výletních lodí a piloti vyhlídkových letů.