Na Slovensku se podruhé plošně testuje na koronavirus

Události: Druhá vlna plošného testování na Slovensku (zdroj: ČT)

Na Slovensku začalo druhé kolo plošného testování obyvatel na koronavirus. Skončí v neděli. Na rozdíl od prvního kola, které odhalilo poměr nakažených v testech zhruba 1,1 procenta, se tentokrát netestuje na celém území. Netýká se například Košic nebo Bratislavy.

Prvního celoplošného testování se účastnilo 3,5 milionu Slováků z pěti a půlmilionové populace. Podle premiéra Igora Matoviče pomohl tento krok zmírnit následky pandemie, podle něj se situace v zemi zlepšila už první den po testování. Na sociálních sítích zmínil pokles nových případů až o třetinu.

Další vlna se koná tento víkend. „Má to velmi hladký průběh, je to tedy rozdíl oproti minulému týdnu,“ popisuje přímo ze Slovenska zpravodaj ČT Petr Obrovský. Podle tamní armády se během sobotního rána podařilo otevřít 99 procent odběrových míst.

Testuje se dohromady v 45 okresech, kde byl podíl nakažených na počet testů v minulém případě větší než sedm desetin procenta.

Studio ČT24: Petr Obrovský z Bánské Bystrice (zdroj: ČT24)

Slovensko hlásí za pátek 34 úmrtí v souvislosti s pandemií koronaviru, což představuje rekordní nárůst. Ve stejný den v zemi přibylo 2579 nakažených. Slováci si přesto v porovnání se zeměmi v regionu vedou v boji s koronavirem zatím dobře. Podle analýzy datových expertů, kterou zveřejnil Denník N, „jsou a budou“ na tom Slováci „mnohem lépe“ než Česko. 

Predikce zprostředkovalo trio expertů na platformě „Dáta bez pátosu“, píše Denník N. Ti zároveň tvrdí, že parametry, které dříve označil premiér Igor Matovič jako rozhodující pro uvolňování, v zemi nebudou dříve než v lednu.  

Polsko zavírá divadla, kina, muzea i většinu obchodů v nákupních centrech

Polské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že k sobotě leží v nemocnicích přes dvacet tisíc pacientů s covidem-19, přičemž 1813 z nich potřebuje plicní ventilátory. To by se mohlo ukázat jako problém, protože v současnosti má země celkem 2357 ventilátorů. Vedle toho stát vyhradil dohromady 30 896 lůžek pro nakažené.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu v reakci na nárůst počtu nakažených oznámil zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Ta začala platit v soboru. Zavírají se divadla, kina, muzea i většina obchodů v nákupních centrech s výjimkou potravin, drogerií a lékáren.

Události, komentáře: Radní Varšavy a představitel opozice Marek Szolc (zdroj: ČT24)

Hotely budou podle rozhodnutí Varšavy smět ubytovávat pouze hosty na služebních cestách a školy budou vyučovat dálkově žáky všech ročníků. Vláda také v pátek představila nová opatření za devět až deset miliard zlotých (53 až 59 miliard korun), která mají pomoci podnikatelům přečkat druhou vlnu pandemie.

Rekordní nárůst registrují i v Maďarsku, kde počet nových případů stoupl o 5318, a poprvé tak překonal pětitisícovou hranici. Počet úmrtí za den se zvýšil rovněž na rekordních 107. Už od středy v zemi platí nová vlna restrikcí.

USA a Německo

Spojené státy v exponované době prezidentských voleb musí řešit i zhoršující se koronavirovou situaci. V pátek zde zaznamenaly úřady více než 127 tisíc nových nákaz koronavirem, což je rekordní počet. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně.

Rekordní číslo hlásí USA již třetím dnem v řadě, stejně jako Německo. Tam tento týden začala měsíční celostátní karanténa, kvůli které se musely zavřít restaurace či divadla. Naopak obchody, školy a školky zatím nadále fungují. 

Události: Koronavirová situace v Německu (zdroj: ČT)

V centru Lipska se kvůli tvrdým krokům spolkové vlády sešlo podle odhadů německé agentury DPA zhruba 20 tisíc lidí na demonstraci. Povolených je přitom maximálně 16 tisíc účastníků. Protestující navíc často nedodržovali předepsané rozestupy a „téměř nikdo z nich si nenasadil roušku,“ píše ČTK s odvoláním na DPA.

Kvůli tomu úřady demonstraci později rozpustily. Město původně chtělo, aby se shromáždění konalo mimo centrum, na některém místě, kde je více prostoru. Jenže soud nakonec demonstrantům povolil sejít se ve středu města.

Tamní úřady povolení protestní akce kritizují. „Lze jen těžko vysvětlit, že se v současnosti smějí sejít lidé jen ze dvou domácností, ale 16 tisíc lidí na náměstí demonstrovat může,“ řekl mluvčí lipské radnice Matthias Hasberg.

Demonstrace v německém Lipsku
Zdroj: DPA/Sebastian Kahnert/ČTK

Pandemie se rozvíjí i v dalších evropských zemích, které tak utahují šrouby a zavádí nová opatření. Třeba Velká Británie s okamžitou platností zakázala na své území vstup cestujícím z Dánska.

Londýn tak reaguje na obavy ze zmutovaného kmene koronaviru na dánských farmách s norky, uvedla agentura Reuters. Dánsko po objevení mutovaného kmene u norků již oznámilo nová, přísnější omezení pohybu a rozhodlo se vybít celou populaci norků, kteří jsou chováni pro kožešinu.