Letošní volby v USA budou nejdražší v historii. Jde o bezprecedentní nárůst, tvrdí CNN

Letošní volby ve Spojených státech budou s přehledem nejdražší v historii země. Vyplývá to z údajů zveřejněných neziskovou organizací Center for Responsive Politics, podle níž kandidáti, strany a jim nakloněné skupiny utratí za všechny kampaně spojené s letošním hlasováním téměř 14 miliard dolarů (328 miliard korun). Server CNN upozornil, že se jedná o bezprecedentní nárůst oproti předchozím volbám.

Částky vynaložené na předvolební kampaně v USA se pravidelně zvyšují, letošní skokový nárůst je však podle CNN nevídaný. Zatímco v roce 2012 se na politickou reklamu vynaložilo něco přes šest miliard dolarů, o čtyři roky později to bylo 6,6 miliardy dolarů (154,7 miliardy korun). Letos se oproti volbám v roce 2016 v USA utratí více než dvojnásobek.

Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden letos vynaložili jen na svou propagaci téměř tolik, kolik před čtyřmi lety stály všechny kampaně včetně voleb do Kongresu. Tam se přitom vedou velmi vypjaté souboje o desítky křesel v Senátu. Sněmovna reprezentantů, která má přes čtyři stovky zastupitelů, se každé dva roky obměňuje celá.

Za rekordním nárůstem stojí především demokraté. Biden na svou kampaň vybral do poloviny října 938 milionů dolarů (22 miliard korun). Trump ke stejnému datu vybral 600 milionů dolarů (14 miliard korun).

Do voleb zbývají dny, Biden vystoupí s Obamou

Předvolební kampaně se blíží do finále, prezidentské volby jsou na programu už příští týden v úterý. Donald Trump se po zotavení z covidu-19 snaží být co možná nejaktivnější a navštěvuje jeden stát za druhým. Naposledy vystoupil na Floridě, kde se očekává velmi vyrovnaný souboj. V pátečním programu má mítinky hned ve třech státech. Minnesotě, Wisconsinu a Michiganu.

Právě v Michiganu vystoupí i Joe Biden. V sobotu zde bude v rámci letošní kampaně poprvé hovořit na jednom pódiu s bývalým prezidentem a „kolegou“ z Bílého domu Barackem Obamou.

Joe Biden ještě v roli viceprezidenta Baracka Obamy. Fotografie z roku 2012
Zdroj: Larry Downing/Reuters