Afghánské bezpečnostní síly zabily druhého muže al-Káidy

Afghánské bezpečnostní složky zabily druhého muže teroristické sítě al-Káida. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tweet afghánské zpravodajské služby NDS. Abú Muhsín Masrí figuroval na seznamu nejhledanějších teroristů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Masrího smrt potvrdil šéf amerického Národního protiteroristického střediska (NCTC) Chris Miller. Jeho „odstranění z bitevního pole představuje zásadní komplikaci pro teroristickou organizaci, která soustavně zažívá strategické ztráty, k nimž napomáhají Spojené státy a jejich partneři“, konstatoval šéf NCTC.

Masrí, původem z Egypta, byl ve Spojených státech obviněn z toho, že materiálně podporoval teroristickou organizaci a ze spiknutí za účelem zabití občanů USA. Druhý muž al-Káidy byl podle NDS zabit při operaci v provincii Ghazní na východě Afghánistánu. FBI odmítlo věc komentovat.

Spojené státy po únorové dohodě s islamistickým hnutím Tálibán stahují své vojáky z Afghánistánu. Podle Bílého domu by tam měla do začátku příštího roku zůstat asi polovina ze současných pěti tisíc Američanů. Tálibán v dohodě poskytl bezpečnostní záruky a zavázal se bojovat proti teroristickým uskupením.