Dosluhující větrné elektrárny představují problém. Odolný materiál ztěžuje jejich recyklaci

Události: Recyklace starých větrných elektráren (zdroj: ČT24)

Rostoucí problém v Německu představují dosluhující větrné elektrárny, jejichž předpokládaný životní cyklus se právě v těchto měsících chýlí ke konci. Ve hře je přitom osud tisíců tamních větrných turbín, do jejichž recyklace se teď pustila první specializovaná evropská firma Neocomp. Obří stavby, které výškou nezaostávají za mrakodrapy, jsou pokusem zachránit klima planety. Obtížnost jejich recyklace ale zároveň představuje ekologickou hrozbu.

„Je těžké recyklovat tolik větrných elektráren. Skládají se z kompozitních materiálů, jaké se používají také při stavbě aut nebo letadel,“ uvedl ředitel Spolkového svazu větrné energie Wolfram Axthelm.

Podle něho jde především o skelné tkaniny, ze kterých jsou elektrárny složeny. Musí vydržet obrovské tlaky, déšť nebo změny teplot. Kvůli své odolnosti se ale také obtížně likvidují. Ve Spojených státech se vysloužilé rotory například pohřbívají v obřích jámách. Nedaleko brémského přístavu ale firma Neocomp nabízí jiné řešení.

Části skelné tkaniny míchá s dalším odpadem a směs následně drtí na kousky, které mají nanejvýš milimetr. Proces začíná rozřezáním větrných lopatek na šestimetrové segmenty, jež poté procházejí několikanásobným drcením.

Vzniklý odpad se využívá k tvorbě cementu

„Náš produkt ve výsledku skončí v pytli cementu. Cementárny ho používají jako náhradní surovinu, protože v lopatkách je obsaženo mnoho písku,“ uvedl ředitel pobočky firmy Neocomp Stefan Groß.

Podle odhadu spolkového úřadu pro životní prostředí bude třeba už v příštích letech recyklovat na 70 tisíc tun materiálu z větrných elektráren každý rok. Ke konci letošního roku vyprší v Německu platnost zákona o dotacích pro takzvanou první generaci větrných elektráren. Pokud se nepodaří najít řešení, hrozí, že na smetištích skončí na šest tisíc větrníků.