Kotleba epidemii popíral, nakonec se sám nakazil. Na testy kvůli němu museli všichni poslanci

Události: Kotleba má koronavirus, nakazili se i další poslanci (zdroj: ČT24)

Slovenský opoziční politik Marian Kotleba má koronavirus. Předseda krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko přitom dosud existenci covidu-19 popíral a epidemii zlehčoval. Tvrdí, že se nakazil u soudu, poté dva dny jednal v parlamentu. Všichni poslanci proto museli na testy. Nákaza se už u několika z nich potvrdila, pozitivní výsledky má i pětice členů Kotlebovy strany.

Minulé pondělí měl Marian Kotleba u soudu, který projednával jeho obžalobu z extremismu, roušku nasazenou jen napůl. Po verdiktu, kterým byl nepravomocně odsouzen ke čtyřem a půl roku za mřížemi, mluvil bez zakrytých úst a nosu i k novinářům.

Jeho závěrečná řeč trvala víc než sedm hodin, i když soudkyni upozorňoval na nevolnost a žádal o přestávky. Nyní, když se u něj nákaza koronavirem prokázala, viní soudkyni z obecného ohrožení. „Určitě jsme se všichni nakazili na tom gestapáckém soudu v pondělí 12. října. Nikdo z nás před soudem nemocný nebyl,“ napsal Kotleba na Facebooku.

Lídr krajní pravice je jedním z nejhlasitějších odpůrců opatření proti šíření koronaviru. Pandemii doteď popíral a šířil konspirační teorie. „Pomocí té takzvané vakcíny vám do těla vstříknou nanočip, který má nějaké funkce,“ prohlašoval v dubnu na půdě parlamentu nepravdivou informaci.

Když se jeho právník nakazil, mluvil Kotleba o tom, že si přeje pozitivní test. Aby se ukázalo, jestli vládní pravidla platí pro všechny. „Teď, když mám pozitivní test, by měl jít celý parlament do desetidenní karantény. Půjde? Anebo jsme zase na Slovensku rovní a rovnější?“ ptal se Kotleba.

Nakonec kvůli němu museli na testy vyrazit všichni poslanci. Několik jich už potvrdilo pozitivní výsledek, včetně členů jeho vlastní strany. Schůze parlamentu je zatím přerušena do úterý.