Purdue Pharma přiznala vinu za opiátovou krizi vraždící statisíce Američanů. Zaplatí miliardy a skončí

Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, ve středu přiznala u federálního soudu vinu ve třech obviněních souvisejících s opiátovou krizí. Podnik zaplatí přes osm miliard dolarů (183,4 miliardy korun) a musí ukončit činnost.

Společnost mimo jiné přiznala, že lékařům platila za to, aby vystavovali více předpisů na léky obsahující návykové opiáty. Purdue Pharma, již vlastní rodina Sacklerů, stojí především za výrobou analgetika OxyContin, které způsobuje závislost a lze se jím předávkovat. Žalobci výrobce obviňovali z agresivní reklamy a zamlčování rizik dlouhodobého užívání, farmaceutická firma to však odmítala.

Urovnání sporu je dosud největším úspěchem federální vlády ve snaze dovést farmaceutickou společnost k odpovědnosti za závislost na opiátech, která prostupuje americkou společností. Kvůli předávkování opiáty ve Spojených státech od roku 2000 zemřelo přes 470 tisíc lidí. Třetina těchto úmrtí z v roce 2018 souvisela s léky na předpis.


Peníze, které musí nyní podnik zaplatit, budou mimo jiné směřovat na léčbu závislosti na opiátech. Společnost bude rozpuštěna a z jejích aktiv vznikne nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, jako je i OxyContin, ale stejně tak i léky na předávkování opiáty. Zisk bude určen k potírání opiátové krize.

Proti zestátnění firmy už ale protestuje více než dvacet amerických států, podle nichž tato změna přinese konflikt zájmů. „Prodej podniku soukromému majiteli může také přinést více peněz, které mohou města a státy použít ke zmírnění epidemie opiátů,“ píše se v dopise státních zástupců.

Z dohody podle nich navíc nemusí mít prospěch oběti krize. „Federální vláda měla sílu poslat Sacklerovy za mříže, ale neudělala to. Místo toho nařídila pokuty, které Purdue Pharma pravděpodobně nikdy zcela nesplatí,“ sdělil podle CNN generální prokurátor z Connecticutu William Tong.

Rodina miliardářů se obohacovala na nemocných

Ačkoliv je osm miliard na pokutách považováno ve farmaceutickém průmyslu za rekordní částku, opiátová krize stála americkou ekonomiku přes dva biliony dolarů. „Purdue Pharma lituje pochybení a přijímá za ně odpovědnost. Purdue je ale teď jinou firmou. Udělali jsme výrazné změny v našem vedení, operacích i dohledu,“ sdělil k tomu podle CNN předseda správní rady firmy Steve Miller.

Purdue Pharma v roce 2019 požádala o ochranu před věřiteli. Doufala, že se jí tak podaří donutit všechny státy k urovnání žalob. Na společnost a její majitele, rodinu Sacklerových, jich bylo v tu chvíli podáno více než 2600. Osm lidí v rodině miliardářů podle některých žalob „učinilo vědomá rozhodnutí, která způsobila americkou opiátovou epidemii.“

„Jsou zodpovědni za závislosti, předávkování a smrti, které ve výsledku zničily miliony životů,“ sdělila například podle webu The Guardian Maura Healey, generální prokurátorka z Massachusetts. Purdue Pharma údajně pod jejich vedením údajně instruovala pacienty a předepisující lékaře, že příznaky závislosti ve skutečnosti indikují neléčenou bolest, tudíž vhodnou reakcí je předepisování dalších opioidů.