Stále víc Američanů se ozbrojuje. Nákup zbraní živí pandemie, rasové nepokoje i politická situace

Horizont ČT24: Přibývá Američanů, kteří si poprvé v životě pořizují zbraně (zdroj: ČT24)

Američané zbrojí víc než dříve, ukazují statistiky. Pušky si kupují hlavně ti, kteří je dosud nevlastnili. V zemi s 330 miliony obyvatel je tak odhadem přes 400 milionů zbraní. K tomuto trendu přispívá řada nejistot v současné americké společnosti: od koronaviru přes rasové nepokoje až po vyhrocenou politickou situaci.

První pušku v životě si letos pořídil třeba čtyřicetiletý Newyorčan Al Materazo. Do února se přitom počítal mezi odpůrce zbraní. Názor změnil až kvůli obavám z dopadů koronavirové pandemie. „Nebude dostatek peněz, je možné, že některé lidi to dovede až do situace, kdy budou muset krást, a já chci být schopný ubránit svůj dům a svou rodinu,“ popsal.

Podobně uvažuje také jedenapadesátiletý Edwin Tavares, který se více než viru obává rasových nepokojů. „Když vidím, jak se škrtají peníze na policii, tak mi připadá, že se na nás valí spousta zlého a hodně zločinů,“ míní obyvatel New Yorku.

Prodeje šly nahoru po začátku pandemie i smrti Floyda

I vlivná Národní střelecká asociace hovoří o tektonickém zlomu v chování zákazníků. Až 70 procent těch, kteří si kupují zbraň poprvé, tvrdí, že ji mají na svou vlastní obranu. „Vždy, když tato země zažívá nějaké nepokoje, tak vystřelí prodeje zbraní nahoru. To je takový trend,“ konstatuje Harriet Hurleyová, účastnice střeleckých kurzů pro začátečníky.

Dokazují to i statistiky. Zbraně šly ve velkém na odbyt po útocích z 11. září 2001 i po pádu burz v roce 2008. Letos se jich nejvíce prodalo v březnu, po začátku pandemie, a v červnu, krátce poté, co rukou policisty zemřel George Floyd a povstalo hnutí Black Lives Matter.

„Ti lidé se navzájem bojí a zároveň nevěří svému bezpečnostnímu systému, nevěří mu ani bílí ani Afroameričané. Mimochodem, vůbec největší nárůst prvonákupců zbraní je mezi Afroameričany,“ upozorňuje Daniel Anýž, amerikanista a reportér Hospodářských novin.

Další vlna nákupů může přijít po volbách

Na ozbrojování krajně levicových hnutí, která vždy násilí odmítala, poukazuje i prezident Donald Trump. Podle svých odpůrců ale jen popichuje už tak rozjitřenou společnost. Vyčítají mu, že přehlíží útoky bělošských rasistických skupin.

„Když teď v té první televizní debatě měl možnost odmítnout pravicové nacionalisty, vlastence, jak on říká, skupinu Proud Boys, tak on řekl Stand Back and Stand By – zůstaňte v pozadí, ale buďte připraveni,“ dodává Anýž.  

Výrok prezidenta tehdy pobouřil i velkou část Senátu a řadových republikánů. Později se Trump nakonec proti rasistům vymezil. „Měli by odejít a nechat úřady, ať dělají svou práci,“ řekl prezident na adresu Proud Boys den po debatě.

Třetí letošní vlnu zvýšeného zájmu o zbraně američtí prodejci čekají po volbách. Lidé přijdou nakoupit ať už kvůli obavě, že by Trumpův konkurent Joe Biden mohl zpřísnit zbraňovou legislativu, nebo ze strachu, že se země propadne do politického chaosu.