Pompeo jedná v Tokiu se spojenci, spekuluje se, zda navštíví Tchaj-wan

Studio ČT24: Ministr zahraničí USA jedná v Tokiu (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo jedná v Tokiu se šéfy diplomacie Japonska, Austrálie a Indie. Probírají spolu bezpečnost či rostoucí vliv Číny v oblasti Indického a Tichého oceánu. Číně se setkání nelíbí, navíc se spekuluje, že by Pompeo mohl navštívit Tchaj-wan.

Setkání Pompea s asijskými spojenci se koná v atmosféře napjatých vztahů mezi Amerikou a Čínou, které jsou nejhorší za několik desetiletí. Pompeo se svými protějšky probírá především spolupráci v oblasti bezpečnosti a alternativního financování regionální infrastruktury, které by mohlo nahradit finanční zdroje z Číny.

Pompeo regionální spojence vyzval, aby spolupracovali proti tomu, co nazval „vykořisťováním, nátlakem a korupcí“ čínské komunistické strany.

Na společná prohlášení či jednoznačné závěry ale pravděpodobně nedojde, i když Japonsko, Austrálie i Indie sdílejí americké obavy z Číny, kterou považují za regionálního rivala. S Američany ale nesdílejí tak ostrou rétoriku, Čína totiž zůstává jejich největším obchodním partnerem. Zdrženlivost podporují i blížící se americké prezidentské volby.

Spekuluje se však, že Trumpova administrativa bude chtít dovést diplomatický spor s Čínou ještě dál, což by způsobila Pompeova návštěva Tchaj-wanu. Kdyby se tak stalo, byl by ministr nejvyšším americkým představitelem, který by Tchaj-wan navštívil od roku 1979, kdy s ním Washington navázal diplomatické vztahy. Analytici ale na návštěvu příliš nesázejí, právě kvůli vyhrocenosti současné situace.

USA, Japonsko, Austrálie a Indie tvoří neformální uskupení, které se na pravidelné bázi schází od roku 2017. V poslední době se hovoří i o vojenské spolupráci, země už se zapojily do společného námořního cvičení. Na jejich partnerství však Čína reaguje nevraživě a označuje ho za snahu zastavit její rozvoj.

Napětí však v regionu roste i mezi jednotlivými státy. Čína se s Indií pře kvůli sporné hranici v Himálaji a v posledních měsících se zhoršily i vztahy mezi Pekingem a Canberrou. Tokio zase má s Pekingem spory kvůli souostroví ve Východočínském moři, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa kritizuje Čínu například kvůli pandemii koronaviru, zavedení nového bezpečnostního zákona v autonomním Hongkongu, nelibě nese také její ambice v Jihočínském moři.

Pompeo v posledních dnech navštívil rovněž Vatikán, Itálii, Řecko a Chorvatsko. Součástí asijské části cesty měla být i návštěva Mongolska a Jižní Koreje, šéf americké diplomacie však cestu kvůli onemocnění Donalda Trumpa covidem-19 zkrátil.