Belgičané mají nového premiéra. Vlámové a Valoni se dohodli na většinové koalici

Strany z vlámské i valonské části Belgie se podle agentury AP dohodly na plně funkční vládě, která se bude soustředit na boj s koronavirovou pandemií a její ekonomické dopady. Po téměř pěti stech dnech od parlamentních voleb tak bude mít belgická vláda většinu. V premiérském úřadě vystřídá šéfku dosavadního menšinového kabinetu Sophii Wilmèsovou vlámský liberál, dosavadní vicepremiér a ministr financí Alexander De Croo.

Poslední kolo vyjednávání trvalo podle AP téměř 24 hodin a členové budoucí vládní koalice se shodli na podobě příštího státního rozpočtu. Koalici budou tvořit liberálové, socialisté a zelení z obou jazykových částí Belgie a také vlámští křesťanští demokraté.

„Velké politické překážky jsou za námi a já jsem rád, že můžeme vytvořit program mezi sedmi partnery,“ řekl vyjednávač za vlámské křesťanské demokraty (CD&V) Servais Verherstraeten.

Belgii vedla po parlamentních volbách z 26. května 2019 přechodná vláda a od března menšinová vláda v čele s frankofonní liberálkou Wilmèsovou. Tu ve funkci nahradí vlámský liberál Alexander De Croo. Nová vláda má být podle královského paláce jmenována ve čtvrtek.

Součástí nové koalice nejsou vlámští nacionalisté z Nové vlámské aliance (N-VA) ani krajně pravicová strana Vlámský zájem (Vlaams Belang; VB).