Ukrajina drží smutek za oběti leteckého neštěstí. Selhal zřejmě senzor

Ukrajina drží státní smutek kvůli páteční havárii vojenského letounu s 27 armádními piloty a kadety na palubě, píše server Ukrajinska pravda. Pouze dva lidé havárii přežili, jeden z nich ale vážným zraněním krátce nato podlehl. Antonov An-26 se zřítil při přistávacím manévru u města Čuhujiv v Charkovské oblasti a po dopadu na zem začal hořet.

„Ukrajina ztratila v hrozné tragédii, zřícení letadla An-26 u Čuhujivu, šestadvacet svých synů. Na místě zemřelo pětadvacet z nich, další později podlehl popáleninám v nemocnici. Druhý raněný je stále hospitalizován, modlíme se za jeho rychlé uzdravení,“ uvedla kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Jediným přeživším je student třetího ročníku charkovské Univerzity ukrajinských vzdušných sil. Podle ředitele nemocnice, v níž se kadet léčí, je stav raněného stabilizovaný a již příští týden by mohl být z kliniky propuštěn.

Příčina

Podle ukrajinské tajné služby, kterou cituje list Ukrajinska pravda, pilot hlásil poruchu na levém motoru. Ministr obrany Andrij Taran k příčině nehody podle agentury Unian řekl, že podle předběžného vyšetřování selhal senzor motoru, a proto letadlo při přistávání narazilo na zem a vzňalo se. Taran byl na místě nehody a mluvil tam s novináři. „Podle předběžného šetření neselhal motor, ale senzor. Ten motor měl před příští kontrolou létat ještě 5000 hodin,“ řekl. Přesná příčina bude stanovena až po dekódování záznamníků letu. Letadlo samotné bylo podle ministra staré 43 let a mělo být v provozu další tři roky.

Zelenskyj nařídil zastavit provoz letadel An-26, než se příčina vyšetří, a také zavelel k prověření stavu veškeré vojenské techniky. Náměstek ministra obrany řekl, že rodiny mrtvých dostanou po 1,5 milionu hřiven (1,3 milionu korun).

An-26 je vojenské dopravní letadlo vyvinuté sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. V provozu je také modifikace pro cestující An-26-100 s kapacitou až 43 osob.