Během protestů v americkém městě Louisville byli postřeleni dva policisté

Události: Nepokoje v USA (zdroj: ČT24)

Během protestů, které vypukly ve městě Louisville v americkém státu Kentucky po středečním rozhodnutí v kauze zabité Afroameričanky Breonny Taylorové, byli postřeleni dva policisté. Oba jsou mimo ohrožení života. Tématu amerických protestů se ve svém vstupu věnoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

V Louisvillu vyšli do ulic lidé, které rozhořčilo, že v souvislosti s březnovým zásahem v domě Taylorové byl obžalován jen jeden policista ze tří, a to ne přímo ze zabití ženy, ale z ohrožení jejích sousedů.

Protest se konal i přesto, že úřady vydaly zákaz vycházení po 21. hodině večer. Podle agentury Reuters bylo shromáždění celkem poklidné, nicméně během potyček mezi demonstranty a policisty zaznělo několik výstřelů. Dříve ve středu byla hrstka lidí v Louisvillu zadržena při střetech se strážci pořádku. Různě veliké skupiny se sešly také v New Yorku, Washingtonu, Chicagu a jiných amerických městech.

V souvislosti se střelbou na policisty v Louisvillu skončil v čele podezřelý člověk. Zda šlo o někoho z protestujících, není jasné. Oba strážci zákona jsou mimo ohrožení života, jeden z nich musel být operován.

Policisté opětovali palbu přítele Taylorové

Šestadvacetiletá Taylorová byla zabita před zraky svého ozbrojeného přítele, když tři policisté uprostřed noci vtrhli do jejího domu kvůli domovní prohlídce. V kauze byl obžalován z ohrožení na zdraví bělošský policista Brett Hankison. Agentura AP připomněla, že nebyl obžalován za zabití Taylorové, ale za ohrožení jejích sousedů, kterým vystřelil do bytu.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského byla největší právní bitva vedena ohledně toho, zdali policisté dali před vstupem do budovy dostatečně vědět, kdo jsou a že vcházejí dovnitř. „Velká porota v Kentucky uvěřila policistům a svědkovi, jeden z policistů je stíhán a hrozí mu až pětileté vězení, protože mu špatně vystřelila zbraň. Stíhán je rovněž i přítel Taylorové,“ popisuje zpravodaj.

Kolegové Hankinsona –⁠ Jonathan Mattingly a Myles Cosgrove –⁠ obžalováni nebyli, jelikož podle závěrů vyšetřování jednali v souladu se zákonem, když opětovali palbu přítele Taylorové, uvedl generální prokurátor Daniel Cameron. Zdůraznil, že případ zjevně vyvolává zděšení a emoce.

Vyšetřovatelé podle Camerona neměli videozáznam střelby. Průběh incidentu tak zjišťovali pomocí balistických důkazů, záznamů z komunikace se záchrannou službou, záznamů policistů a výslechů. Podle Camerona policisté oznámili, že jsou přede dveřmi Taylorové, což potvrdil svědek.

Oznámení však zůstalo bez odpovědi, a tak policisté pronikli dovnitř. První vstoupil Mattingly, na konci chodby byla Taylorová s přítelem Walkerem, který měl namířenou zbraň. Walker vystřelil a Mattinglyho zasáhl do stehna. Policista palbu opětoval a později tak učinili i jeho kolegové, uvedl Cameron. Hankison podle něj vystřelil desetkrát.

Šest střel zasáhlo Taylorovou. Zda byly z Hankinsonovy zbraně, ale podle Camerona není jasné. Střely, které Hankison vystřelil, se ale dostaly i do sousedního bytu. Policisté pronikli do bytu Taylorové v rámci vyšetřování drogového zločinu v jiném domě jinde v Louisvillu.

Záležitost vyšetřuje FBI, uvedl Miřejovský

Domnívali se, že muž podezřelý z prodeje drog byt využíval k přijímání balíčků. Taylorová v minulosti měla vztah s mužem podezřelým z dealování drog, ale podle její rodiny s ním přerušila veškerý kontakt. Walker čelí obvinění z pokusu o vraždu. Jeho právník ale s odkazem na důkazy uvedl, že Mattinglyho mohli postřelit jeho kolegové, nikoli Walker. To však prokurátor Cameron odmítl.

Smrt Taylorové, která pracovala ve zdravotnictví, stejně jako Afroameričana George Floyda, který zemřel v květnu při zatýkání v Minneapolisu poté, co mu bělošský policista bezmála devět minut klečel na krku, rozpoutala v USA vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

„Je to velice politováníhodný incident, středeční výrok poroty nicméně není konečný, protože se do celé záležitosti vložila FBI, jež ji nadále vyšetřuje,“ tvrdí Miřejovský. Zpravodaj ve vysílání uvedl, že vzniklé protesty v USA nebyly „tak masové“, jako ty po vraždě George Floyda v květnu. Nicméně dodal, že demonstrace jsou v tamních prezidentských kampaních před volbami důležité téma.

David Miřejovský popisuje protesty v USA (zdroj: ČT24)

„Jeden z kandidátů – Joe Biden – se k tématu neustále vyjadřuje, stejně jako americký prezident Donald Trump, který se neustále trefuje do demonstrantů v USA a nazývá je ultralevicí nebo domácími teroristy,“ popisuje Miřejovský.

Podle něho jsou téměř každou noc ve Spojených státech hlášeny pochody kvůli rasismu, většinou se ale prý jedná o poklidné demonstrace.