Trump navštívil spálenou Kalifornii. „Kéž by s vámi věda souhlasila,“ vytkl mu radní nedůvěru ve změnu klimatu

Americký prezident Donald Trump v pondělí navštívil Kalifornii, kterou již několik týdnů sužují rozsáhlé požáry. Zopakoval, že za ničivým rozsahem letošní sezony stojí především špatná správa místních lesů. Demokratičtí oponenti v čele s bývalým prezidentem Barackem Obamou upozorňují, že na vině je klimatická změna, o které Trump dříve řekl, že je vytvořena Číňany. „Kéž by s vámi věda souhlasila,“ řekl prezidentovi při návštěvě kalifornský radní pro přírodní zdroje.

„Správa lesů v Kalifornii je velmi důležitá a nyní se týká také (států) Washington a Oregon. Je potřeba silná, dobrá správa lesů, o čemž s těmito státy mluvím asi tři roky,“ řekl po přistání v Kalifornii na začátku své krátké návštěvy Trump. „Myslím, že jde spíše o problém řízení,“ odpověděl na otázku týkající se role klimatických změn v požárech prezident, pod jehož vedením USA odstoupily od pařížské klimatické dohody.

Americká média zaujala výměna názorů mezi prezidentem a tamním radním pro přírodní zdroje Wadem Crowfootem. Zástupci Kalifornie uspořádali brífink, kde prezidenta seznámili s důvodem širokého rozsahu požárů ve státě – tedy s klimatickou změnou. „Začne se ochlazovat, uvidíte,“ ujistil je Trump. „Kéž by s vámi věda souhlasila,“ zareagoval Crowfoot. 

Kritici přitom prezidentovi vyčítají, že ohledně současných požárů, jež si vyžádaly nejméně pětatřicet obětí a zničily tisíce domů, převážně mlčel a mluvil o nich jen tehdy, když chtěl kritizovat vedení demokraty řízených států. Republikánský prezident se s vedením Kalifornie střetl již mnohokrát zejména ohledně nařízení v oblasti migrace či ochrany životního prostředí. Trump v nejlidnatějším americkém státu ve volbách před čtyřmi roky získal o čtyři miliony hlasů méně než tehdejší protikandidátka Hilllary Clintonová a příznivý výsledek tam republikáni neočekávají ani letos.

Tématem předvolebního boje se stala v USA klimatická změna (zdroj: ČT24)

Biden o Trumpovi: Je to „klimatický žhář“

Demokratický kandidát na prezidentský úřad Joe Biden na druhou stranu vidí příčinu požárů v rostoucí průměrné teplotě na západě USA a v častějším suchu, jež přičítá klimatickým změnám. Ty přitom považuje za stejnou krizi, jakou je třeba pandemie covidu-19.

Biden v úterý v projevu ze svého domovského státu Delaware nazval Trumpa „klimatickým žhářem“. „Pokud budeme mít další čtyři roky Trumpova popírání klimatických změn, kolik dalších předměstí shoří při požárech?“ řekl. O předměstích přitom podle Reuters nemluvil náhodou. Trump se totiž v reakci na nedávné městské protesty a nepokoje označil za prezidenta zákona a pořádku a varoval, že za Bidenovy vlády by byl v ohrožení mimo jiné typický způsob života na amerických předměstích.

K požárům v Kalifornii se na Facebooku vyjádřil také bývalý prezident Barack Obama, pod jehož vedením Spojené státy podepsaly zmiňovanou Pařížskou klimatickou dohodu. „Letos se hlasuje o ochránění naší planety. Volte, jako by na tom závisely vaše životy. Protože závisí,“ vyzval v příspěvku.

Trumpův vztah s vědeckými důkazy o klimatické změně je komplikovaný. V roce 2009, tedy sedm let před vstupem do politiky, podepsal spolu s desítkami dalších byznysmenů výzvu k boji proti klimatické změně. „Pokud nebudeme jednat, je vědecky nevyvratitelné, že nastanou katastrofické a nevratné důsledky pro lidstvo i naši planetu,“ urgovali tehdy přední američtí podnikatelé.

Postupně ale začal rétoriku otáčet. V roce 2012 řekl, že je klimatická změna „vytvořena Číňany pro Číňany s úmyslem znevýhodnit americký průmysl“. Později uvedl, že se jednalo o humor.

„Nemyslím si, že je to hoax, ale myslím, že existuje rozdíl. Nevím, jestli byla způsobena lidmi,“ napsal Trump na Twitter. To je v rozporu se zjištěním Mezivládního panelu pro změnu klimatu, který došel k závěru, že většina globálního oteplení v posledních padesáti letech byla způsobena lidskou činností. Jak uvádí celá řada odborných studií, na této tezi existuje drtivý vědecký konsenzus.