Trump uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii. Čtení jmen zesnulých v New Yorku kvůli pandemii neproběhne

Americký prezident Donald Trump uctil památku obětí teroristických činů 11. září u pensylvánského města Shanksville, kde jedno z unesených letadel havarovalo v poli. Na místo má dorazit i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, s Trumpem se ale nepotká. Tradiční předčítání jmen obětí v New Yorku se letos uskuteční virtuálně.

Spojené státy si kvůli koronaviru připomínají výročí teroristických útoků z 11. září 2001 jinak než v předchozích letech. Na hlavní pietní akci v New Yorku, v místě, kde stály mrakodrapy WTC, rodinní příslušníci a přátelé tradičně předčítají jména obětí. Předčítání ale letos nebude naživo, nýbrž ze záznamu.

Organizátoři se k tomuto kroku rozhodli, aby omezili kontakt řečníků při střídání na pódiu. Akce se zúčastní viceprezident Mike Pence a přístup na ni budou mít příbuzní obětí.

V základech někdejšího WTC vzniklo muzeum s autentickými předměty i multimediální expozicí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

K omezení účasti na vzpomínkových ceremoniálech vyzval své členy i newyorský hasičský sbor. Hasiči tvořili přes deset procent obětí útoků z 11. září, které si vyžádaly na tři tisíce mrtvých.

Večer se v New Yorku uskuteční další vzpomínková akce, rozsvícení dvou obřích světelných sloupů, jež znázorňují zřícené mrakodrapy. Pořadatelé akci v srpnu kvůli koronaviru zrušili, toto rozhodnutí ale kritizovali někteří čelní představitelé, například guvernér státu New York Andrew Cuomo. Organizátoři nakonec oznámili, že se jim podařilo zajistit bezpečnost realizačního týmu.

Trump je v Shanksville, Biden přijede později

Změny se dotkly i piety u pensylvánského města Shanksville, které se zúčastnil prezident Donald Trump s první dámou Melanií. Na místo má dorazit i kandidát na prezidenta Demokratické strany Joe Biden, jak ale uvádí stanice CBS, ten by měl přijet až později. Ceremoniál, který obvykle trvá 90 minut, bude zkrácen o hudební vystoupení, jména obětí předčítá pouze moderátorka.

Změny ceremoniálu v New Yorku nesou nelibě někteří příbuzní, politici či představitelé policejních a hasičských odborů. „Je to pro mě další rána,“ řekl ke zrušení předčítání jmen naživo Jim Riches, který pořadatele dlouhodobě kritizuje. Další příbuzní nad rozhodnutím organizátorů vyjádřili pochopení.

Organizátoři kritiku odmítají. „Ke změnám došlo, abychom si mohli připomenout naše milované uctivým a bezpečným způsobem,“ uvedla Anthoula Katsimatidesová, členka správní rady Památníku 11. září, který pietu pořádá. Katsimatidesová vyjádřila naději, že se předčítání vrátí příští rok k obvyklému formátu.

11. září si lidé po celých Spojených státech připomínají nejen oběti hrůzného teroristického činu, ale také pozůstalé a především pak takzvané „first responders“, tedy záchranáře a další dobrovolníky, kteří tehdy na místě činu zachraňovali zraněné a pomáhali je dopravit do bezpečí. Celá řada těchto lidí má dodnes zdravotní následky, především pak respirační onemocnění. V roce 2010 prezident Barrack Obama podepsal zákon, který záchranářům poskytuje těmto záchranářům zdravotní péči. 

Při vražedné akci teroristické sítě al-Káida v čele s Usámou bin Ládinem pachatelé unesli čtyři letadla společností American Airlines a United Airlines. První dva stroje narazily 11. září 2001 do mrakodrapů Světového obchodního střediska v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil v Pensylvánii nedaleko Pittsburghu, aniž zasáhl cíl.