Polský premiér jmenoval nové ministry zahraničí a zdravotnictví

Polský premiér Mateusz Morawiecki jmenoval do funkce ministra zahraničí Zbigniewa Raua, který dosud zastával pozici předsedy zahraničního výboru Sejmu. Jeho předchůdce Jacek Czaputowicz předtím podal demisi. Šlo o čtvrtou rezignaci v kabinetu během tohoto týdne. Podle představitele opozice se Morawieckého vláda „nekontrolovatelně rozpadá“.

Rau je vzděláním právník, v roce 2015 až 2019 byl lodžským vojvodou. Letos se stal šéfem delegace polského parlamentu v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Morawiecki spolu s Rauem jmenoval i nového ministra zdravotnictví. Do čela resortu půjde šéf Národního zdravotnického fondu (NFZ) Adam Niedzielski. Premiér ubezpečil, že Niedzielski bude ohledně epidemie covidu-19 pokračovat ve stejném duchu jako předchozí ministr Lukasz Szumowski, jenž odstoupil v úterý.

Od začátku týdne kabinet přijal čtyři rezignace. Kromě Czaputowicze a Szumovského v pondělí odstoupil náměstek ministra zdravotnictví Janusz Cieszyński, o den později také náměstkyně ministra digitalizace Wanda Buková.

„Po prezidentských volbách nastal vhodný okamžik ke změně v čele polské diplomacie,“ okomentoval dříve svůj odchod podle ministerstva zahraničí Czaputowicz, který řídil resort od ledna 2018, dříve byl náměstkem.

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz (vpravo) na snímku s americkým protějškem Mikem Pompeem
Zdroj: Janek Skarzynski/ČTK/AP

Morawiecki chtěl svůj kabinet měnit až v září

„Je to v této chvíli překvapivé rozhodnutí, protože už týdny je slibovaná hluboká rekonstrukce vlády. Ale vláda Mateusze Morawieckého se naprosto nekontrolovaně rozpadá. V okamžiku, kdy se u našich východních sousedů odehrává pokojná revoluce a dějí se tak důležité věci, šéf diplomacie odchází. Je zjevné, že nad tím nemají kontrolu ani Mateusz Morawiecki, ani (šéf vládní strany) Jaroslaw Kaczyński,“ prohlásil k odchodu Czaputowicze opoziční politik Jan Grabiec.

Polská média připomínají, že premiér Morawiecki sliboval rekonstrukci svého kabinetu v září.