Duda složil prezidentský slib. Část opozice ani bývalí prezidenti nepřišli

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda, který minulý měsíc obhájil funkci, složil slavnostní slib před poslanci a senátory, a ujal se tak druhého mandátu. Největší opoziční uskupení, proevropská Občanská koalice, poslalo na společné zasedání Sejmu a Senátu jen několik svých zástupců. Volby nebyly podle Občanské koalice svobodné a spravedlivé.

Andrzej Duda ve volbách těsně porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského z Občanské koalice. Volební štáb Trzaskowského si stěžoval na chování veřejnoprávní Polské televize, která podle něho za veřejné peníze připravovala volební matriály pro Dudu. Poukazoval také na to, že členové vlády se zapojili do volební kampaně v Dudův prospěch.

„Demokracie je silnější než dřív“

Duda v projevu prohlásil, že „demokracie je v současné době v Polsku silnější než kdy dřív“, a slíbil spolupracovat se všemi politickými stranami a skupinami. Zároveň zdůraznil klíčovou roli (tradiční) rodiny ve společnosti a nutnost ji chránit. Duda je známý svými konzervativními názory a výroky namířenými proti komunitě lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).

Někteří levicoví poslanci ve čtvrtek přišli na ceremoniál oblečeni v duhových barvách a rozvinuli duhovou vlajku, čímž očividně dali najevo svou podporu komunitě LGBT. Duda nedávno kupříkladu řekl, že LGBT hnutí představuje možná větší nebezpečí než komunistická ideologie.

Andrzej Duda se ujal druhého prezidentského mandátu
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Duda je blízký spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, přesto se sám profiluje jako člověk nadstranický se snahou sjednocovat.

„To, že se mu to příliš nedaří, je částečně jeho vina, protože je silně ve stínu Jaroslawa Kaczyńského, a zároveň také vina Kaczyńského, který si nenechá ujít žádné zásadní politické kroky,“ uvedl s odkazem na šéfa Práva a spravedlnosti Jaroslava Kaczyńského šéfredaktor serveru Aktuálně.cz a bývalý zpravodaj ČT v Polsku Josef Pazderka.

Andrzej duda pronáší projev před zraky Jaroslawa Kaczyńského
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Komorowski a Walesa nedorazili

Na Dudovu slavnostní přísahu nedorazili bývalí prezidenti Lech Walesa a Bronislaw Komorowski, pozvánku naopak přijal Aleksander Kwasniewski. Ten uvedl, že přijde na výraz úcty vůči státu, prezidentskému úřadu a voličům, kteří ve volbách hlasovali.

Na zasedání poslanců a senátorů platí kvůli pandemii covidu-19 přísná hygienická pravidla. Všichni v jednacím sále Sejmu, dolní komory parlamentu, mají nasazenou roušku. Před vstupem do sálu si museli vydezinfikovat ruce. Několik zákonodárců v posledních dnech oznámilo, že se nakazilo koronavirem.

Josef Pazderka: Dudovi se nedaří být nadstranickým prezidentem (zdroj: ČT24)