Belgie zpřísnila opatření. Pandemie tam zabila téměř nejvíc lidí v přepočtu na obyvatele

Události: Belgie zpřísňuje opatření (zdroj: ČT24)

Belgická premiérka Sophie Wilmèsová v pondělí po jednání bezpečnostní rady oznámila zpřísnění protikoronavirových pravidel v zemi. Nově se Belgičané nesmí stýkat s více než pěti lidmi týdně. Omezit se mají také nejrůznější akce nad sto účastníků uvnitř a dvě stě venku. Předsedkyně vlády tak reagovala na vzrůstající počet nových případů v zemi, která má po malém San Marinu nejvíc obětí na obyvatele.

Podle zahraničního zpravodaje ČT Lukáše Dolanského tamní virologové mluví o druhé vlně. V pátek země totiž hlásila průměrně dvě stě nových případů, z neděle na pondělí dokonce 299. „Tento parametr musí být brán s obezřetností, ale ukazuje, že epidemie se znovu rozšiřuje,“ uvedla premiérka.

Wilmèsová zároveň varovala, že zemi může čekat druhá „celostátní karanténa“, pokud budou počty infikovaných i nadále strmě narůstat. „Jestliže nedokážeme snížit počet nakažených koronavirem, bude to naše kolektivní selhání,“ dodala na tiskové konferenci po jednání národní bezpečností rady.

Největší nárůst z celé Belgie hlásí Antverpy. Město, které bylo výrazně zasažené už první vlnou nákazy,⁠ eviduje polovinu ze všech nových případů. Úřady už tady proto zavřely několik barů, jelikož nedodržovaly bezpečnostní pravidla.

Řešením pro Antverpy může být karanténa, zvažují hygienici

Místní hygienici dokonce mluví o tom, že jediným řešením je vyhlášení karantény pro celé město, tvrdí Dolanský. To ale odmítají zdejší podnikatelé, které výrazně zasáhla první vlna nákazy.

Belgie koronakrizi zvládala téměř nejhůř na světě. Na milion obyvatel tam podle webu Worldometers zemřelo 847 lidí. Víc to bylo jen v malém San Marinu. Pro srovnání například v Británii tento ukazatel činí 674, v USA 453, v Německu 110 a v Česku 35. Je to ovšem pravděpodobně dáno i metodikou evidence obětí, neboť v Belgii jsou mezi ně započítáváni i zemřelí, u nichž nákaza koronavirem nebyla laboratorně potvrzena.

„Belgičané zpočátku nebrali koronavirou pandemii příliš vážně. Třeba když se vláda třináctého března rozhodla uzavřít restaurace a bary –⁠ ten den pro ně byl spíše dalším důvodem k večírku,“ popisuje zahraniční redaktor ČT Lukáš Dolanský. 

obrázek
Zdroj: ČT24