Odvrácená strana půlměsíce. Turecký mecenáš je ve vězení i přes apel evropského soudu

Události ČT: Osman Kavala je už tisíc dní ve vězení (zdroj: ČT24)

V pondělí to bylo tisíc dní od chvíle, kdy turecké úřady poslaly za mříže Osmana Kavalu. Filantrop a mecenáš aktivní i za hranicemi Turecka zůstává ve vězení navzdory tlaku evropských institucí na jeho propuštění. Kritici mluví o politickém procesu, který má zastrašit zbytky občanské společnosti v zemi.

Osman Kavala zůstává za mřížemi, přestože ho soud v Istanbulu v březnu zbavil obvinění z financování protestů proti vládě Recepa Tayyipa Erdogana před sedmi lety. I přesto, že jeho propuštění nařídil Evropský soud pro lidská práva. Ještě než Kavala vězení opustil, přišel státní žalobce s novým obviněním ze špionáže.

„Je to stejný spis, ale jiné obvinění. Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je pro Turecko a jeho justici závazné, oni ale zkoušejí jiné metody, aby se jím nemuseli řídit,“ uvedl Kavalův obhájce Ilkan Koyuncu.

Kavala stojí za mnoha sociálními, kulturními a vzdělávacími iniciativami. Heslem jeho organizace Anadolu Kültür je úsilí o demokracii a svobodnou a pluralitní zemi. Tedy věci, kterých se podle kritiků Turecku nedostává.

Vedle Kavaly čelí nátlaku i samotná Anadolu Kültür. Její ředitelka Asena Günalová za tím vidí snahu zastrašit a umlčet občanskou společnost v Turecku: „Je to mučení. Je to úmyslná krutost. Propustili ho, my na něj čekáme, a pak řeknou, že nepřijde, že se vrací do vězení. A vše začíná nanovo.“

Proces sleduje od začátku soudní kreslíř Murat Başol. Už třetím rokem jeho kresby veřejnosti nabízejí unikátní pohled do soudní síně. „Jediná věc, která se za tu dobu nezměnila, je Kavalův postoj. Když slyšíte ty nesmysly, vře to ve vás. On si ale zachovává vlídnost,“ uvedl.