Bergamo se stále vzpamatovává z tragického jara. Lidé chtějí vědět, proč se zde epidemie tak rozšířila

Události: Bergamo se z epidemie vzpamatovává pomalu (zdroj: ČT24)

Provincie Bergamo, která zaznamenala v rámci Itálie nejvíce obětí epidemie koronaviru, hlásí pozitivní milník. Na jednotce intenzivní péče zde není už ani jeden pacient s covidem-19. Město se však z posledních těžkých měsíců vzpamatovává jen pomalu.

Slovence Martě se má v bergamské nemocnici za tři týdny narodit první dítě. Místo v radostném očekávání ovšem prožila těhotenství v nejistotě. „Zrušili nám všechny lékařské prohlídky. Všichni soukromí lékaři byli povolaní do nemocnic,“ vysvětluje Marta Obeidová Foglieniová, která žije v Bergamu se svým mužem Alioschou.

Ten v centru provozuje rodinnou restauraci. Obavy páru ještě umocnilo to, že Alioscha těsně před nuceným zavřením obsluhoval hosty přímo z ohnisek nákazy. „Tři týdny jsem se bál, jestli náhodou taky nemám virus. Čekal jsem, kdy se objeví příznaky. Měl jsem štěstí a nic mi nebylo,“ říká.

Marta a její manžel Alioscha prožili v Bergamu těžké měsíce
Zdroj: ČT24

Dva měsíce zavření doma se snažili zabavit, jak se dalo. Konvoje vojenských aut odvážejících v noci rakve s oběťmi neviděli. Stačilo, že tísnivou atmosféru prázdného města umocňovaly sirény neustále projíždějících sanitek. „Hlavně v noci, když bylo to největší ticho, to bylo opravdu těžké. Po čase se snažili sirény vypínat, aby to nepůsobilo na lidi tak těžce,“ vzpomíná Marta.

Lidé chtějí znát viníky

I když ulice Bergama znovu ožily, do letního veselí má město stále daleko. Nakažených stále přibývá, i když jen málo. Hlavně starší lidé přesto pořád neskrývají obavy. Rodiny pozůstalých navíc vyčítají úřadům, že ohniska hned na začátku neizolovaly a umožnily tak, aby epidemie město zasáhla tak silně.

Jeden ze hřbitovů u Bergama
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

Jen v březnu pohřbili na bergamském městském hřbitově skoro šestkrát víc lidí než za stejné období loni. Příbuzní se s mrtvými přitom ani nemohli rozloučit. Celkem v Bergamu zemřelo víc než 670 nakažených, v celé provincii pak šest tisíc.

Jejich památku sem nedávno přijel uctít italský prezident. Rodiny obětí ale chtějí zjistit, kdo za tragédii nese odpovědnost. Obrátily se proto na soudy i Evropskou unii.

  • Jednou z příčin, proč epidemie Bergamo a okolí zasáhla tak silně, je podle odborníků nejspíš fotbal. Fotbalový tým Bergama totiž hrál koncem února osmifinálový zápas Ligy mistrů s Valencií na milánském stadionu San Siro. Hráče Atalanty přišly podpořit desítky tisíc fanoušků, celkem na místě hru sledovalo přes 44 tisíc lidí. Později se ukázalo, že koronavirem se nakazil mimo jiné i kouč Bergama Gian Piero Gasperini, který nemoc prodělal začátkem března, a dalších osm zaměstnanců klubu.