Radikál Al Hassan stanul před soudem kvůli zločinům v Mali. Podle obhájců trpí traumatem a proces nezvládne

Mezinárodní trestní soud (ICC) zahájil soudní proces s islámským radikálem z Mali Al Hassanem Abdoulem Azizem, který v minulosti velel islámské policii v Timbuktu. Je obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, znásilnění a sexuálního zotročování. Podle agentury Reuters se u soudu ke své vině nevyjádřil a jeho právníci tvrdí, že vzhledem k duševnímu zdraví není schopen se procesu účastnit.

Al Hassan Ag Abdoul Aziz patřil k islamistické skupině Ansar Dine, která se podle obžaloby snažila v Timbuktu kontrolovat veškeré aspekty života tamních občanů. Skupina se v roce 2012 zmocnila kontroly nad částí severu Mali a připisuje se jí zničení cenných historických památek v Timbuktu.

Místní obyvatelé byli podle prokurátorky ICC Fatou Bensoudaové ponižováni, napadáni, pronásledováni na základě své víry a pohlaví a Al Hassan v tom podle ní sehrál coby velitel islámské policie vůdčí roli.

Ansar Dine se hlásila k teroristické síti al-Káida a ve snaze prosadit islámský zákon šaría ničila kladivy i lopatami hroby a svatyně spojené s mystickou formou islámu – súfismem. Timbuktu je proslavené hliněnými domy, z nichž některé jsou na seznamu UNESCO. Od 13. do 17. století bylo centrem islámského učení.

Třináct bodů obžaloby. A postraumatická stresová porucha

Obžaloba proti Al Hassanovi má 13 bodů. Jeho obhájci tvrdí, že kvůli omezením daným koronavirem neměli možnost s obžalovaným, který je ve vazbě ICC od roku 2018, čtyři měsíce osobně mluvit. Když se s ním setkali nyní, pozastavili se nad jeho duševním stavem.

Muž údajně trpí posttraumatickou stresovou poruchou v důsledku špatného zacházení, jemuž byl vystaven v cele v Mali, než byl převezen do Haagu. V úterý měl možnost vyjádřit se k vině ve všech bodech obžaloby a ke každému z nich řekl, že na tuto otázku nemůže odpovědět.

Al Hassan Je druhý, kdo stanul před ICC kvůli účasti ve válce v Mali. V roce 2016 se Ahmad al-Faqi al-Mahdi přiznal k vině při ničení kulturního dědictví a soud ho poslal na devět let za mříže.