Německý soud zrušil karanténu okresu, kde se šíří covid-19. Úřady měly podle něj dost času na cílená opatření

Plošnou karanténu německého okresu Gütersloh zrušil soud. Uzavírku úřady vyhlásily kvůli šíření covidu-19 mezi zaměstnanci jatek ve Rhedě-Wiedenbrücku. Podle soudu bylo opatření, které dopadlo asi na sto tisíc lidí, nepřiměřené.

Plošnou karanténu okresu Gütersloh nařídil koncem června premiér Severního Porýní-Vestfálska poté, co se prokázala nákaza více než 1500 pracovníků jatek firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück.

Nejprve měla uzavírka oblasti trvat týden, poté byla prodloužena o další týden. Karanténa zahrnovala uzavření gastronomických podniků či kulturních institucí, ale také omezení kontaktů na veřejnosti.

Skončit měla v úterý, zásah soudu ji tedy zkrátil o den. Nerozhodoval o ní přitom poprvé, žalobu ale v prvním týdnu zamítl. Nyní však již zaujal opačný názor – úřady podle verdiktu měly dostatek času, aby připravily cílenější restrikce než plošnou karanténu celého okresu.

Rozsudek ovšem narušil strategii německých vlád, které počítají s lokálními uzávěrami v ohniskách nákazy, které mají její zpomalit šíření. Soud je přesvědčen, že karanténa celého okresu trvající dva týdny je příliš obecná, kroky je podle něj nutné provádět cíleněji a zároveň rychleji.