Itálie čeká do konce roku příliv až 200 tisíc uprchlíků

Řím - Záchranné lodě ve Středozemním moři zachránily od pátku do neděle asi 5 tisíc běženců, kteří prchají do Evropy z Afriky a zemí Blízkého východu. Jen do Itálie letos vyjelo více než 40 tisíc uprchlíků. Do konce roku Itálii podle odhadů čeká příliv až dalších 200 tisíc lidí. Přílivu běženců čelí i některé řecké ostrovy, mezi nimi turisty oblíbený ostrov Kos.

Převaděči většinou vypravují čluny z Libye, kterou zmítá občanská válka. Třetinu z běženců prchajících do Itálie tvoří Syřané a dalšími velkými skupinami jsou Afghánci a Eritrejci. „Jde o jednu z největších uprchlických vln v letošním roce,“ řekl podle agentury Reuters výkonný ředitel Frontexu Fabrice Leggeri. Agentura Frontex, která pod záštitou EU uprchlíky zachraňuje, oznámila, že vzhledem k očekávanému nárůstu počtu uprchlíků v letní sezoně rozšíří oblast působení ve Středozemním moři a zvýší počet svých expertů, lodí i letadel.

K záchraně běženců bylo v uplynulých dnech nasazeno 25 lodí plujících pod italskou, maltskou, britskou a belgickou vlajkou, podporovaných finskými a islandskými letadly. Na pomoc migrantům připluly i lodě námořnictva a obchodní plavidla. Loni na moři přišlo o život na 3500 běženců, od začátku letošního roku už jich je kolem 1800.

Vedle Itálie čelí přílivu uprchlíků i řecké ostrovy

Migranti prchají před boji, útlakem nebo bídou z Blízkého východu a Afriky i do Řecka. Minulý týden Řekové zadrželi více než 1500 nelegálních migrantů. Běženci se nacházeli na lodích u ostrovů Kos, Lesbos a Chios. Jen letos v květnu na Kos a přilehlé ostrovy dorazilo přes 3 a půl tisíce uprchlíků. Loni to bylo podle místních statistik pouze 33. Nárůst je tedy obrovský. Na Kosu je aktuálně zhruba tisíc běženců. Pro představu - turistů je na vrcholu sezony na ostrově zhruba 150 tisíc.

České cestovní kanceláře po informaci o přílivu migrantů na Kos musely zodpovídat stovky dotazů svých klientů k bezpečnostní situaci. Ta se ale podle zpravodaje ČT Václava Černohorského nijak nezměnila. Jeho slova potvrzuje i místní policie, která údajně nezaznamenala žádný narůst incidentů. Místní úřady se snaží co nejrychleji vyřídit identifikaci uprchlíků a dát jim povolení cestovat dál. Nikdo z migrantů totiž na ostrově zůstávat nechce. Chtějí pokračovat na pevninu a dál do západní Evropy, popsal situaci ve vysílání ČT24 Černohorský.

Německo a Francie chtějí, aby Brusel upravil uprchlické kvóty

Evropská komise navrhla nový program pro migraci, který mimo jiné počítá s přerozdělením uprchlíků v jednotlivých zemích EU, což mnohde vyvolalo nesouhlas. Německo s Francií současný návrh Evropské komise, který počítá s unijním přerozdělením 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z táborů v Itálii a Řecku, zpochybnily. Plán komise podle Berlína i Paříže nebere v úvahu dosavadní úsilí, které už obě země s přijímáním uprchlíků vyvinuly.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová společné vyjádření obou zemí uvítala jako důkaz debaty, která se o problému vede. „K diskusi s členskými státy jsme otevřeni,“ poznamenala a připomněla blížící se schůzku ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU. Ti se sejdou 15. a 16. června v Lucembursku.

Podle kvót ohlášených Evropskou komisí by Německo i Francie měly přijmout takřka 40 procent z celkových asi 40 tisíc běženců. Prohlášení obě země učinily krátce před dvoudenním setkáním několika unijních ministrů vnitra, které začíná na saském zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. Jedním z témat schůzky, na které jsou očekáváni i američtí ministři vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson a spravedlnosti Loretta Lynchová, jsou právě otázky přílivu běženců do EU.

Návrh na pomoc Itálii a Řecku ostře odmítá část členů evropské osmadvacítky. Je mezi nimi i Česko, na které by podle tohoto plánu připadlo 1328 azylantů. Jiným zemím nevadí koncept přerozdělení jako takový, ale nelíbí se jim výpočetní metoda, podle které komise navrhuje počty pro jednotlivé země EU.