Nezávislí experti OSN kritizují Čínu za porušování lidských práv. Spojené státy oznámily vízová omezení

Pět desítek nezávislých expertů OSN v pátek odsoudilo potlačování základních svobod v Číně a vyzvalo ke svolání zvláštního zasedání Rady OSN pro lidská práva. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zase oznámil vízové restrikce vůči čínským komunistickým činitelům, kteří jsou odpovědní za podrývání autonomie Hongkongu.

„Oznamuji vízová omezení pro současné a bývalé čínské komunistické funkcionáře, o nichž panuje přesvědčení, že nesou odpovědnost za podrývání vysoké míry autonomie Hongkongu,“ sdělil šéf americké diplomacie Pompeo v prohlášení.

Tento krok Washingtonu přišel v reakci na přípravy čínského vedení schválit pro Hongkong bezpečnostní zákon, který fakticky bude znamenat omezení autonomie tohoto regionu.

Na postoj Pekingu k lidským právům pak míří vyjádření nezávislých odborníků OSN. Desítky zvláštních zpravodajů a dalších expertů na lidská práva, kteří jsou OSN pověřeni, ale nemluví jménem organizace, podle AFP v prohlášení uvedly, že na své znepokojení ohledně porušování práv při několika příležitostech v Číně upozornily. Tamní vedení ale výtky odmítá.

Text prohlášení se zaměřuje na „kolektivní represe“ vůči etnickým a náboženským menšinám v Tibetu a v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiangu a na nadměrné používání síly proti demonstrantům v Hongkongu.

Hongkongský bezpečnostní zákon omezuje občanská a politická práva, tvrdí kritici

Experti poukazují především na možné použití chemických látek a sexuální obtěžování demonstrantů. Odborníci se rovněž domnívají, že schvalovaný hongkongský národní bezpečnostní zákon „porušuje čínské mezinárodní právní závazky a v autonomní oblasti vážně omezuje občanská a politická práva“.

Vyjadřují také obavy, že novináři, zdravotníci a lidé, kteří v souvislosti s pandemií covidu-19 využívají své právo na svobodu projevu on-line, se stali terčem represí ze strany úřadů, které je obvinily z šíření nepravdivých zpráv nebo z „narušení veřejného pořádku“.

Skupina desítek expertů v této souvislosti konstatuje, že nadešel čas, aby se mezinárodní společenství začalo situací v oblasti lidských práv v Číně zabývat. Vyzývá přitom ke kolektivní akci s cílem přimět Peking, aby dodržoval své mezinárodní závazky.

Odborníci navrhují svolat zvláštní zasedání Rady OSN pro lidská práva, nebo ustavit zvláštního zpravodaje či expertní skupinu, nebo jmenovat zvláštního zmocněnce generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.