Žádný virus? Lukašenkovo Bělorusko má už přes 50 tisíc nakažených koronavirem

Události: Bělorusko hlásí nárůst nakažených koronavirem (zdroj: ČT24)

Bělorusko je jediná evropská země, která nepřijala opatření proti koronaviru, oficiální čísla hovoří o 53 tisících nakažených. Prezident Lukašenko pandemii označil za psychózu, státní média o ní mlčí. Současný stav popisovala trojice dokumentaristů spolupracujících se Svobodnou Evropou, poslední díl seriálu Neznámé Bělorusko už dokončit nestihli.

Zatímco se svět zastavil, v Bělorusku se dál hrál fotbal, byly otevřené školy i restaurace. Nemocnice ale hlásí nárůst pacientů i mrtvých. Představitel téměř desetimilionového státu nicméně odmítá, že by si země dala vlastní gól.

„Tady žádný virus není. Copak jste viděli, že by tu nějaký poletoval?“ prohlásil na začátku pandemie v Evropě běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

V dubnu Lukašenko už hovořil o stovkách hospitalizovaných, ale nepřijímal opatření s tím, že nejde o katastrofu. „Virus útočí na slabé lidi, kteří nemají žádný imunitní systém,“ uváděl.

Podle Bělorusů stačí hygiena a alkohol

Prezident uspořádal vojenskou přehlídku, občanům doporučil dát si jako prevenci kapku něčeho ostřejšího. Jak zjistili místní nezávislí dokumentaristé, názor se ujal. „Myslím, že když trochu pijete alkohol a správně dodržujete hygienu, tak se váš organismus vlastně vydezinfikuje,“ řekl jeden běloruský občan na ulici.

Roušky se nemusí nosit povinně, ale jen pokud lidé chtějí, protože není vyhlášena epidemie. Ne všichni ale berou nákazu na lehkou váhu. Nemocnice se rychle plní a pacienti z jiných oddělení jsou posíláni domů kvůli nemocným se zápalem plic.

Opozice v nemilosti

Autoři dokumentárního filmu o dopadech pandemie v zemi jeli natočit mimo jiné také dobrovolníky, kteří pomáhají lékařům. Reportáž z nemocnic už ale nepřinesou – v květnu zemřeli při autonehodě. „Pro Bělorusko to je velká ztráta, státní televize podléhá propagandě a dokumentaristé se snaží proti té propagandě bojovat,“ podotkl dokumentarista Filip Remunda.

Filmaře umlčela nešťastná náhoda. Další nezávislé novináře a reprezentanty opozice, kteří Lukašenka kritizují, potírá režim cílenou represí. Mezi nedávno uvězněnými je i autor informačního kanálu na Youtube Syarhey Tsikhanouski sbírající podpisy pro kandidaturu v srpnových prezidentských volbách.

Není pravděpodobné, že by muž, který Lukašenka přirovnal ke švábovi, dostal šanci kandidovat. Kromě stále častějších roušek díky němu protestující Bělorusové začali nosit ještě jednu proprietu – bačkoru, kterou chtějí obtížný hmyz rozmáčknout.