Pompeo odmítl, že by propuštění inspektora, který spustil jeho vyšetřování, byla odveta

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo trvá na tom, že doporučení prezidentovi Donaldu Trumpovi propustit generálního inspektora ministerstva zahraničí Stevea Linicka nebylo politické a nebylo aktem odvety. Pompeo to v pondělí prohlásil v rozhovoru s deníkem The Washington Post. Trump Linicka zbavil funkce minulý týden v pátek.

„Toto rozhodnutí, či spíše mé doporučení prezidentovi, nebylo žádným způsobem míněno jako odveta za vyšetřování, které bylo vedeno nebo je vedeno,“ řekl Pompeo. „Protože to jednoduše nevím. Nejsem o tom informován,“ řekl ministr zahraničí k možným vyšetřováním.

Podle informací amerických médií Linick vyšetřoval, zda Pompeo nezneužíval asistenty placené z peněz daňových poplatníků k tomu, aby pro ministra a jeho ženu zařizovali osobní záležitosti. Nyní již bývalý generální inspektor mimo jiné podle televize NBC News prověřoval, zda asistent Pompeovi venčil psa, vyzvedával mu prádlo z čistírny či pro něj a jeho ženu zajišťoval rezervace na večeře.

Na dotaz, zda Pompeo asistenty využíval k osobním úkolům, odmítl ministr listu The Washington Post odpovědět.

Zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů, který ovládají demokraté, již oznámil, že zahájil parlamentní vyšetřování Linickova propuštění. Spolupracovat přitom hodlá s výborem pro zahraniční vztahy v Senátu, který ovládají Trumpovi republikáni.