Ve Varšavě protestovali podnikatelé. Vládní pomoc není dostatečná, tvrdí

Události: Podnikatelské protesty v Polsku (zdroj: ČT24)

Polští podnikatelé vyrazili protestovat do varšavských ulic, podle nich jim totiž vláda v časech krize dostatečně nepomáhá. Požadují odškodnění za ušlý zisk během karanténních omezení. Pořadatelé demonstrace vedou s policií spor o tom, jestli byl jejich protest legální, nebo ne. Akci doprovázely potyčky a policie zadržela několik účastníků.

Protestující podnikatelé přijeli do Varšavy ukázat nespokojenost a zoufalství. Tvrdí, že je vláda nechala na holičkách a program pomoci zůstává jen na papíře. Demonstrace v době nákazy je ale podle policie nezákonná, a tak plánovaný pochod podnikatelů zastavila dřív, než mohl vyrazit. „Bez našeho souhlasu uzavřeli ekonomiku. Ta epidemie se neukázala tak hroznou, jak se myslelo,“ říká jedna z účastnic, Emilia Jaśkowiaková, která pracuje jako kosmetička v městě Bydhošť.

Tváří protestu je Paweł Tanajno, který už podruhé kandiduje na prezidenta. Prošel několika politickými stranami a v jeho okolí se pohybují stoupenci krajní pravice a postavy dezinformační scény. „Polská vláda zbankrotovala a oklamává společnost, že má nějaký plán na totální hospodářskou katastrofu, a ten plán nemá,“ vysvětluje Tanajno důvody protestu.

„Všechny dokumenty naznačují, že je to inspirované z Východu. A pro Rusy je nejlepší situace, když se něco děje. A jak je vidět, v Polsku se jim to daří,“ hodnotí situaci odborník na politický marketing a sociální sítě Mirosław Oczkoś.

Protest doprovázely i potyčky. Policie skupinu demonstrantů obklíčila a několik účastníků dokonce zadržela. Mezi nimi byl i opozičního senátor.

Demonstraci nepodpořilo největší polské sdružení malých a středních podnikatelů. Byť jeho členům také vadí zdlouhavá byrokracie státní protikrizové pomoci. Vláda zatím menším firmám poskytla v přepočtu 144 miliard korun. „Od samého začátku jsme zdůrazňovali, že je třeba rychle rozjet jednoduchý přístup k likviditě. A to se stalo,“ vysvětluje Jakub Bińkowski ze Sdružení podnikatelů a zaměstnavatelů.

Hodnota hrubého domácího produktu v Polsku za první čtvrtletí neklesla, růst ale zpomalil na necelá dvě procenta. Další fáze otevírání ekonomiky zemi čeká v pondělí – do provozu se vrátí restaurace nebo kadeřnictví.