Rakety zasáhly nemocnici v Tripolisu. Vláda viní Haftarovy milice

Události: Boje v Libyi (zdroj: ČT24)

V noci na čtvrtek zasáhly rakety nemocnici v libyjském Tripolisu. Vláda uznávaná OSN sídlící v metropoli z útoku viní síly generála Haftara. Ten se už rok neúspěšně snaží hlavní město dobýt. Dlouholetý konflikt rozdmýchává vojenská podpora ze zahraničí. Zejména z Turecka na jedné straně a z Egypta a Spojených arabských emirátů na druhé.

Podle tamního ministra zdravotnictví bylo při útoku zraněno 14 civilistů. Vzhledem k tomu, že byla nemocnice zasažena, bude péče o pacienty komplikovaná. Podle libyjských médií situace také představuje hrozbu pro boj s koronavirem.

Vláda uznávaná OSN kontroluje jen oblast kolem hlavního města. Díky tureckým zbraním dokázala nejen ubránit metropoli, ale v posledních týdnech také dobýt některá území z rukou svého rivala, generála Haftara.

Turecko je připraveno na odvetu

Turecko hrozí Haftarovi ještě tvrdším postupem po jeho nedávném útoku na letiště v Tripolisu. Ankara zároveň vyostřuje rétoriku vůči hlavním rivalům, se kterými se v Libyi nepřímo utkává – Egyptu a Spojeným arabským emirátům.

„Pokud se ptáte, kdo destabilizuje region, kdo do něj vnáší chaos, pak bez váhání odpovídáme: Abú Dhabí,“ říká turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu.

Také Turecko čelí ostré kritice, a to i od zemí, které se v Libyi přímo neangažují – Řecka a Kypru. Důvod má co do činění s těžařskou lodí, která se nedávno vrátila z kyperských vod. Ankara chce s její pomocí prosadit své zájmy ve Středomoří, i na úkor Atén či Nikósie, a to je také jeden z cílů, které Turecko sleduje zapojením se do libyjského konfliktu.

V Libyi žije podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci téměř sedm set tisíc migrantů. V rozvrácené zemi na dohled Evropy, která je rejdištěm pašeráků, jsou sevřeni mezi pandemií koronaviru a válkou poháněnou bezpočtem místních milicí, regionálními a světovými mocnosti.

V Misurátě na pobřeží Libye čeká na záblesk naděje mimo jiné skupina migrantů z Nigérie. Jsou ovšem bez peněz, bez práce i bez perspektivy. „Není tu žádná práce. Celé měsíce tu jen sedím,“ říká jeden z nigerijských migrantů Músa.

Migranti čekající na potravinové balíčky od UNHCR
Zdroj: Ayman Al-Sahili/Reuters

Podle šéfa mise UNHCR v Libyi Jean-Paula Cavalieriho je pravděpodobné, že se migranti pokusí dostat pryč. „Zvyšuje se riziko, že se tito lidé ze zoufalství zkusí vydat přes moře,“ vysvětluje.