V Polsku se začala nákaza šířit mezi slezskými horníky, izolaci ale vláda odmítá

Události ČT: V Polsku se nákaza šíří mezi horníky (zdroj: ČT24)

Polsko v pondělí otevře restaurace, kavárny nebo kadeřnictví. Všude budou platit přísná hygienická opatření. V zemi se daří epidemii zvládat, s výjimkou Slezska, kde se ohniskem nákazy staly tamní černouhelné doly. Horníci a jejich příbuzní tvoří od víkendu drtivou většinu případů, které sousední země hlásí, a nemocných (i kvůli plošnému testování) přibývá po stovkách.

Drtivá většina případů koronaviru z posledních dnů v Polsku pochází ze Slezska. Situace v dolech vládě brání, aby epidemii v zemi prohlásila za zvládnutou, úplnou izolaci regionu ale Varšava odmítá.

Jestli se Slezska bude týkat pondělní vlna rozvolňování, kdy v zemi otevřou restaurace, kavárny nebo kadeřnictví, ovšem není jasné. „Chceme, aby všichni horníci zůstávali doma. Tedy otevření školek, jeslí, není v současné chvíli ve slezském vojvodství možné,“ řekla hlavní hygienička slezského vojvodství Urszula Menderová-Bozková.

Ve Slezsku se plošně testují všichni horníci z dolů, které se staly ohnisky nákazy, většinou přímo před jejich branami.

Jastrzebská uhelná společnost tvrdí, že se na šíření koronaviru připravila, ale že mu nešlo uniknout. V dolech se podle ní nedají dodržovat tak přísné zásady jako jinde - nosit roušku a hlídat si rozestupy.

„Vždy jsme připouštěli, že se nás to ohrožení týká,“ řekl její mluvčí Sławomir Starzynski. „Je to takové normální, chtějí nás vyšetřit, tak co má člověk udělat. Je třeba se tomu všemu přizpůsobit,“ uvedl horník Eliasz.

Lůžka v nemocnicích jsou připravena

„Prakticky všechny ty případy jsou s velmi slabými symptomy, nebo úplně bez nich,“ dodal mluvčí Starzynski.

V Jastrzebie žádný důl zatím nezavřeli. Na rozdíl od největší polské důlní společnosti, ta musela přerušit provoz hned na několika místech. I tady testy ukazují vysoká čísla nakažených. Jejich rodiny končí v karanténě.

„Záleží nám na tom, abychom co nejrychleji mohli identifikovat všechny osoby, které jsou nakažené,“ řekl slezský vojvoda Jaroslaw Wieczorek.

Lůžek i přístrojů pro těžké pacienty mají nemocnice podle úřadů dost. Obavy tak zatím rostou spíš z dalšího uzavírání dolů. Tedy paralýzy odvětví, které živí desetitisíce lidí.