Sirény po celém Izraeli připomněly oběti holocaustu, přeživší zažehli pochodně

Události: Izrael si připomněl oběti holocaustu (zdroj: ČT24)

Izrael si připomíná oběti holocaustu, v pondělí večer se konaly hlavní vzpomínkové obřady v jeruzalémském památníku Jad vašem. V úterý dopoledne se pak celou zemí rozezněly sirény. Připomínka vraždění Židů za 2. světové války má letos netradiční podobu, všichni řečníci mluvili v soukromí a lidé je mohli sledovat jen prostřednictvím televizních obrazovek.

Letošek je připomínkou 75. výročí konce holocaustu. Prezident Reuven Rivlin řekl, že je pro Izraelce povinnost připomínat si genocidu šesti milionů Židů.

„Nacistické bestie přemohly těla, ale ne ducha. Naši bratři a sestry v údolích pekla, v rozpadajícím se světě postrádajícím solidaritu denně čelili smrti, ale riskovali své životy, aby zachránili ty nejslabší mezi nimi. Dokázali, že i v nejtěžší době je třeba zvolit si lidskost, zachovat hlavní židovskou hodnotu života, vzájemnou odpovědnost,“ řekl Rivlin.

Nesmíme dovolit, aby hrozby současnosti vrhaly stíny na naše vzpomínky. Musíme si pamatovat, pamatujeme si a pamatovat si budeme i nadále, sami pro sebe i pro budoucí generace. Hrozby přítomnosti nepřekryjí význam tohoto posvátného dne – dne památky mučedníků a hrdinů holocaustu.
Reuven Rivlin
izraelský prezident

Premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že Izrael vždy v tento den objímá ty, kteří přežili, avšak letos to osobně není možné. Dodal, že někteří lidé považují současnou epidemii koronaviru za největší globální výzvu od 2. světové války. Netanjahu se ale domnívá, že epidemie se s holocaustem nedá ani v nejmenším srovnávat. „Čelíme nyní mnoha výzvám, ale ať se na ně podíváme odkudkoli, se systematickým a ďábelským vyvražděním šesti milionů lidí se to nedá srovnat,“ řekl premiér.

Pamětníci zažehli pochodně

K další tradici připomínkového dne patří zažehnutí šesti pochodní. Je k tomu povoláno vždy šest lidí, kteří holocaust přežili. Jak uvedl server The Times of Israel, letos mezi nimi byli také Lea Miriam Reuveniová a Avraham Karmi z někdejšího Československa. Další byli z Maďarska, Polska, Libye a Litvy. Zažehnutí ohňů bylo natočeno také s předstihem a svědectví přeživších byla promítnuta během obřadu na obrazovkách.

Dopoledne se na dvě minuty v celé zemi rozezněly na připomínku obětí holocaustu sirény. Jako každý rok se všichni zastavili tam, kde právě byli, řidiči vystoupili z aut a postáli se skloněnou hlavou.

Následně v parlamentu vystoupil jeho nynější předseda Benny Gantz. Vzpomenul na své předchůdce Davida Šilanského a Šhevacha Weisse, kteří zákonodárný sbor řídili postupně v letech 1988 až 1996. Oba patřili k přeživším holocaustu. Ganc ve svém proslovu vzpomenul i na své zemřelé rodiče, kteří rovněž patřili k přeživším.

Gantz v pondělí podepsal s Netanjahuem dohodu o společné vládě a v projevu vyzval Izraelce k jednotě. Země podle něj musí posílit svou vojenskou i morální sílu. „Žádné ,my a oni', žádné tábory, které si přejí pád těch druhých. Toto je mé politické poselství. Řídím se jím, abych ochránil demokracii, protože věřím, že je zdrojem naší společenské síly,“ řekl.

Přeživší znovu v ohrožení

V Izraeli stále žije asi 180 tisíc těch, kteří holocaust zažili, a podobný počet je jich jinde na světě. Pamětníci holocaustu jsou ale také mezi více než 180 lidmi, kteří v zemi zemřeli v souvislosti s nemocí COVID-19.

Sedmaosmdesátiletá Aviva Blumová-Wachsová zažila holocaust ve Varšavě. „Byli jsme zavření v ghettu, neměli jsme jídlo, nebyl telefon. Panoval strašný strach z toho, co se děje venku. Teď není čeho se bát. Musíme prostě jenom zůstat doma. Je to něco úplně jiného,“ řekla k současné pandemii.