Útočníka z Hanau trénovali lidé se zkušeností z jednotek speciálního nasazení, píše německý list

Atentátník, který v německém Hanau postřílel v únoru devět lidí, prošel loni nejméně dvěma bojovými tréninky u jedné soukromé bezpečnostní firmy na Slovensku. V pátek o tom informoval německý zpravodajský magazín Der Spiegel. Podle listu absolvoval Tobias Rathjen výcviky v červenci a září, za instruktory měl přitom bývalé vojáky nebo příslušníky jednotek speciálního nasazení.

Vyšetřovatelé informace potvrdili také agentuře DPA, německá média ale další podrobnosti ke slovenským pobytům pachatele nepřinesla. Třiačtyřicetiletý Tobias Rathjen 19. února v hesenském městě zastřelil devět lidí.

Později byli on a jeho 72letá matka nalezeni mrtví v jejich bytě. Šlo o jeden z nejhorších rasistických útoků v Německu od druhé světové války. Před činem atentátník na internetu zveřejnil pamflety a videa s rasistickými názory a teoriemi spiknutí. Kdo není rasově čistý, patří vyhladit, napsal v pamfletu. 

Útočník si prý myslel, že ho sleduje tajná organizace

Spolkový kriminální úřad (BKA) nyní do vyšetřování vnesl otazníky. V předběžné zprávě vyšetřovatelé formulovali domněnku, že útočníkův pravicově extremistický motiv nebyl hlavní, poznamenal Der Spiegel. Rathjen byl údajně zhruba dvacet let chorobně přesvědčen, že ho sleduje tajná organizace, na což prý chtěl vší silou upozornit.

Der Spiegel dále píše, že podle expertů Rathjen vykazoval znaky duševního onemocnění, pravděpodobně paranoidní schizofrenii. V roce 2003 byl muž krátce v péči psychiatrů. Vyšetřující nejvyšší státní zastupitelství požádalo o psychiatrický posudek, jehož výsledek podle DPA ještě není k dispozici.

Podle policejních psychologů byly u Rathjena jeho duševní nemoc a nenávist vůči cizincům neodlučitelně propojeny. Vyšetřování jeho činu dál pokračuje. Ministr vnitra Horst Seehofer po atentátu, při němž bylo zabito osm mužů a jedna žena, hovořil o krajně pravicovém terorismu a generální prokurátor Peter Frank řekl, že pachatel byl „nanejvýš rasistického smýšlení“.