Fronty u krematorií ve Wu-chanu. Podle médií je počet mrtvých výrazně vyšší, než tvrdí úřady

Čína hlásí pokles nemocných, o pravosti čísel ale panují pochyby (zdroj: ČT24)

Pevninská Čína hlásí pokles nových případů koronaviru. V neděli v zemi přibylo 31 nemocných, žádný z těchto pacientů přitom nebyl z provincie Chu-pej, která byla původním epicentrem nákazy. Podle médií ale panují pochybnosti, jestli vláda udává skutečná čísla. Odhady hovoří o tom, že jenom ve Wu-chanu počet mrtvých přesáhl čtyřicet tisíc, uvedla zpravodajka ČT ve východní Asii Barbora Šámalová. U tamních krematorií se podle ní tvoří fronty.

V provincii Chu-pej se život pomalu začíná vracet do normálu. Lidé mohou vycházet, začala fungovat hromadná doprava a ve městě Wu-chan se v pondělí poprvé otevřela některá nákupní centra. 

Podle čínských úřadů počet nových případů v současnosti klesá a většina oznamovaných pozitivních testů se již nějakou dobu týká lidí, kteří do země přicestovali ze zahraničí. 

Celkem Čína hlásí 3304 mrtvých, 81 470 nakažených a více než 75 tisíc uzdravených pacientů. Podle Barbory Šámalové bude však skutečnost jiná a čísla výrazně vyšší. „Naznačují to už delší dobu epidemiologové a experti ve světě. Také víme, že někteří lidé zemřeli, aniž by jim byly provedeny testy na koronavirus, takže z těch statistik prostě vypadli,“ upozornila.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová k situaci v Číně (zdroj: ČT24)

Odhady: Až 47 tisíc mrtvých jenom ve Wu-chanu

Poté, co se začal ve Wu-chanu uvolňovat pohyb, začala místní krematoria vydávat pozůstalým urny s ostatky obětí. U zařízení, která fungují čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu, se podle Šámalové vytvořily obrovské fronty.  

„Zároveň jsou tam desítky policistů v civilu, kteří lidem zakazují fotografovat – přesto se občas dostanou některé fotografie na sociální sítě,“ doplnila zpravodajka.

Na základě současného provozu krematorií se na sociálních sítích objevují odhady skutečného počtu obětí v Číně. „Na základě toho, kolik uren denně (pozn. red. krematoria)  vydají, odhadují počet mrtvých jenom ve Wu-chanu na 42 až 47 tisíc,“ uvedla Šámalová. 

Údajná snaha o vylepšování statistik

Zatímco dříve Čína hlásila denně i přes dva tisíce nově potvrzených případů, nyní se jedná o desítky případů. Za nízkými čísly přitom podle Šámalové může stát také snaha úřadů statistiky vylepšovat. 

„Třeba ve Wu-chanu někteří lidé upozorňují, a na sociálních sítích se skutečně takové fotografie objevují, že u nemocnic jsou pořád fronty a někteří lidé s příznaky jsou nemocnicemi odmítáni,“ popsala Šámalová.

Postupné uvolňování přísných opatření svědčí o tom, že si úřady více věří, že situaci mají pod kontrolou.

„A to přesto, že panuje skepse vůči oficiálním statistikám a je více než pravděpodobné, že některé případy plují pod radarem. To mohou být třeba takzvané tiché případy,“ vysvětlila Šámalová s tím, že se jedná  lidi, kteří byli sice na COVID-19 pozitivně testováni, nemají však žádné příznaky a Čína je do statistik nezapočítává.