Indie vyhlásila úplný zákaz vycházení. USA by se podle WHO mohly stát dalším ohniskem

Indický premiér Naréndra Módí kvůli koronaviru nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení pro všechny obyvatele. Kvůli pandemii koronaviru nebude letos v létě Tokio hostit olympijské hry, konat se budou nejpozději příští rok v létě. Hlavním ohniskem koronavirové nákazy zůstává Evropa, ve Francii zemřelo už víc než tisíc lidí. Podle Světové zdravotnické organizace by se ale mohly v nadcházejících týdnech stát ohniskem pandemie Spojené státy.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe se s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem dohodl na jejich přeložení na příští rok.
  • Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává výrazný nárůst počtu nakažených a úmrtí na nemoc z koronaviru. USA by se podle ní mohly stát novým ohniskem nákazy.
  • Slovensko uzavře o nedělích všechny prodejny včetně potravin, drogerií, lékáren a trafik.
  • Německo podle Institutu Roberta Kocha za posledních 24 hodin eviduje rekordní nárůst nemocných – o 4764. V zemi je tak už více než 27 tisíc nakažených. Ve Španělsku se počet prokázaných případů koronaviru blíží ke 40 tisícům. V Itálii zase k 70 tisícům. 
  • Indický premiér Naréndra Módí kvůli koronaviru nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení pro všechny obyvatele.

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že příští oficiální statistika ukáže „velmi výrazný“ nárůst počtu lidí nakažených koronavirem i počtu úmrtí na nemoc COVID-19. Podle agentury AP to řekla mluvčí WHO Margaret Harrisová. Většinu nových případů nyní podle ní hlásí Evropa a Spojené státy. USA by se mohly stát novým ohniskem nákazy.

Podle dat, která zveřejnila agentura AFP, měla Evropa k úterní 13. hodině už více než 200 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. Nemoc COVID-19 si už zde vyžádala 10 732 obětí. Více než polovina všech evropských případů nákazy připadá na Itálii a Španělsko. Tyto dvě jihoevropské země přitom už mají dohromady více nakažených než celá Asie.

Celosvětově je podle aktuálních dat výzkumníků z americké Univerzity Johnse Hopkinse přes 392 tisíc potvrzených případů nákazy a přes 17 tisíc mrtvých.

Zákaz vycházení v Indii

Indie kvůli koronaviru vyhlásila na 21 dní úplný zákaz vycházení. Už v minulých dnech zrušila veškerou leteckou dopravu, uzavřela podniky a školy a zastavila i provoz celé železniční sítě.

Premiér Módí v prohlášení uvedl, že nikdo nebude mít dovoleno opustit domov počínaje úterní půlnocí. Později doplnil, že není třeba panikařit a lidé by se měli vyvarovat hromadění zásob. Všechny životní potřeby včetně léků budou podle něj zajištěny prostřednictvím „vládní koordinace“.

Zdravotní experti varovali, že by se do poloviny května mohl v Indii nakazit více než milion lidí. Země má nyní asi 1,35 miliardy obyvatel. Indie zatím potvrdila 482 případů nákazy a zaznamenala devět obětí. Sílí však obavy, že se nákaza rozšíří do chudých částí země, jejíž veřejný zdravotní sektor nemá dostatek prostředků, aby se s ní vypořádal.

Události ČT: Kritická situace v Madridu, přísná opatření v Británii (zdroj: ČT24)

Olympijské hry letos nebudou

Kvůli pandemii koronaviru se letos v létě neuskuteční olympijské hry v Tokiu. Na jejich přeložení na příští rok se dohodl japonský premiér se šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Navzdory změně termínu ponesou hry stále oficiální název Tokio 2020.

„Ve světle současných událostí a na základě informací od Světové zdravotnické organizace se prezident MOV a předseda vlády Japonska shodli, že XXXII. letní olympijské hry musejí být přeloženy na příští rok, nejpozději na léto 2021, aby bylo zabezpečeno zdraví sportovců, všech lidí zapojených do OH a mezinárodní komunity,“ uvedly MOV a organizační výbor tokijských her v prohlášení.

Španělsko se chystá prodloužit nouzový stav

Evropské země se snaží čelit krizi zaváděním přísných opatření. Španělská vláda by měla ve středu schválit prodloužení nouzového stavu. Počet obětí koronaviru v zemi stoupl na 2696, za posledních 24 hodin přibylo 514 mrtvých. Nakažených je již téměř 40 tisíc. Zhruba čtrnáct procent infikovaných ve Španělsku tvoří zdravotníci. Podle agentury Reuters se jich nakazilo již 5400.

Slovensko kvůli koronaviru uzavře o nedělích všechny prodejny včetně potravin, drogerií, lékáren a trafik a v ostatních dnech budou mít důchodci vyhrazený čas na nákupy. Premiér Igor Matovič chce, aby úřady mohly využívat data mobilních operátorů a mít tak pod dohledem lidi porušující karanténu. Celkem je v zemi 204 pacientů.

Slováci dále budou muset nosit roušku při pohybu mimo své bydliště, v případě stání ve frontě budou nařízeny odstupy mezi lidmi.

Počet prokázaných případů nákazy v Německu stoupl za 24 hodin o rekordních 4764 na celkem 27 436, uvedl Institut Roberta Kocha (RKI). Počet obětí se zvýšil z 86 na 114. Drtivá většina Němců – 95 procent – podporuje zákaz shromáždění více než dvou lidí na veřejnosti, ukázal průzkum pro televizi ARD.

V Rakousku se počet nakažených za poslední den zvýšil o čtvrtinu, celkem je tak infikovaných už skoro 4900. Mrtvých je 28. Země kvůli epidemii na počátku března začala s kontrolami svých hranic, postupně uzavřela školy a univerzity a rovněž zakázala konání veřejných akcí. Opatření nyní platí do 13. dubna.

Klíč v boji proti koronaviru vidí Rakousko v masivním testování, které pomůže odhalit nakažené. Dosud země s 8,8 miliony obyvatel provedla zhruba 28 400 rozborů. V příštích týdnech se ale chce podle lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze dostat na 15 tisíc testů denně.

Počet mrtvých ve Francii přesáhl tisícovku

Francie se stala pátou zemí, kde po nákaze koronavirem zemřelo více než tisíc lidí. Za poslední den narostla bilance o dalších 240 mrtvých. Celkem tak země eviduje 1100 obětí. Zástupce ministra zdravotnictví Jérôme Salomon oznámil, že bez přístrojů podporujících základní životní funkce se v zemi neobejde 2516 pacientů, od pondělka tento údaj vzrostl o více než čtyři sta.

Ve Švýcarsku už je nakažených téměř devět tisíc, což je podle Univerzity Johnse Hopkinse v přepočtu na obyvatele skoro stejný počet nemocných jako v nejvíce zasažené Itálii. 

Právě Itálie, která je – co se počtu prokázaných nákaz týká – druhou nejzasaženější zemí světa, za poslední den hlásí dalších 743 obětí. Celkem tam zemřelo už 6820 lidí a počet prokázaných případů se blíží k sedmdesáti tisícům.

V Nizozemsku se počet potvrzených případů nákazy za posledních 24 hodin zvýšil o více než 800 na 5560. Celková bilance obětí v zemi vzrostla na 276. Belgie eviduje už 122 mrtvých a 4269 potvrzených případů infekce. Čtyři procenta nakažených pochází z řad lékařů a dalších zdravotníků. Lucembursko má podle posledních informací 875 potvrzených případů na 600 tisíc obyvatel. Obětí si tam nemoc dosud vyžádala osm.

Británie i Irsko přitvrzují, Švédsko zatím nikoliv

Ve Velké Británii dál zrychluje růst nových případů. Ministerstvo zdravotnictví hlásilo 8077 pozitivních testů z celkových více než 90 tisíc, zatímco v pondělí evidovalo 6650 infikovaných. Zemřelo celkem 422 pacientů, což je oproti pondělí nárůst o 87 obětí. V zemi je od úterý omezen volný pohyb osob.

Irská vláda nařídila od půlnoci přerušení běžného provozu ve všech restauracích, kavárnách a méně důležitých obchodech a vyzvala obyvatele, aby co nejméně vycházeli do ulic. V Irsku byly dosud uzavřené jen školy a hospody. Nová opatření budou platit nejméně do 19. dubna.

Švédsko nadále pokračuje v umírněnější cestě boje s koronavirem, než po jaké se vydala většina evropských zemí. Restaurace, kavárny a hospody v této skandinávské zemi zůstanou otevřené, obslouženi ale nově budou jen hosté sedící u stolu, ne u baru, oznámila švédská ministryně sociálních věcí Lena Hallengrenová.

Fidesz chce v Maďarsku vládnout neomezeně dlouho

V Maďarsku úřady evidují 187 nemocných. Koronavirus se už podle nich objevil ve všech oblastech země a infekce tak hrozí všude. Agentura MTI uvádí, že na COVID-19 už v Maďarsku zemřelo devět pacientů, 21 se jich uzdravilo.

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána se pokouší prosadit zákon, na základě kterého bude moci vláda prodloužit stav nouze a vládnout pomocí dekretů bez časového omezení. Opoziční strany premiéra obviňují, že chce získat „bezprecedentní moc“ na neurčitou dobu.

V pondělí se vládní straně příslušný bod na program parlamentu prosadit nepodařilo, nezískala pro to potřebné čtyři pětiny hlasů. Chce se o to pokusit znovu příští týden, kdy už se jí to zřejmě podaří, protože jí k tomu bude stačit už jen dvoutřetinová většina a tu v parlamentu má, napsala agentura APA.

Polské ministerstvo zdravotnictví v úterý informovalo o devátém zemřelém člověku v zemi. Jde o 68letého kněze z města Pulawy. Vzhledem k tomu, že trpěl i jinými nemocemi, byl jeho stav vážný. Podle aktuálních údajů, jež uvedla televizní stanice TVN24, je v Polsku potvrzeno kolem osmi stovek případů koronavirové infekce. Od úterního rána přibylo 50 dalších případů.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý oznámil zavedení dalších opatření omezujících obyvatele. Patří mezi ně zákaz vycházení s výjimkou nezbytných nákupů potravin a léků, cest do práce nebo venčení psů, nebo snížení počtu lidí, kteří se mohou sejít či kteří mohou najednou jet v dopravním prostředku.

Třetí oběť pandemie v Srbsku oznámil v úterý tamní prezident Aleksandar Vučić. Jedná se o šedesátiletou ženu, která netrpěla jinými nemocemi a v bělehradské nemocnici zemřela nečekaně. Vučić v této souvislosti avizoval zintenzivnění testů na koronavirus, které by do dvou dnů měly mít masový charakter.

Trump nechce ničit ekonomiku a ohrozit psychiku lidí

Americké úřady na konci patnáctidenního preventivního plánu vyhlášeného 16. března zváží, zda by nemohly omezení uvolnit alespoň v místech, která jsou nákazou méně zasažena, oznámil šéf Bílého domu. V domácích ohniscích onemocnění, kterým je například stát New York, by pak omezující opatření platila déle a rozhodnutí by bylo na guvernérech.

Podle Trumpa je potřeba brát v úvahu dopad na zaměstnanost a vliv karantény na psychické zdraví obyvatel. Prezident zároveň prohlásil, že jeho administrativa nedovolí, aby epidemie nemoci COVID-19 vyústila v trvalý problém pro americkou ekonomiku. Vyjádřil naději, že se země opět otevře do Velikonoc. 

Kongres právě projednává mimořádný finanční balíček, jehož hodnota by podle některých zákonodárců mohla převýšit dva biliony dolarů (51,65 bilionu korun). Opoziční demokraté však republikány navržené opatření několik dní blokují v Senátu, protože nesouhlasí s některými jeho částmi. 

Newyorské nemocnice na pokraji krize

Počet nakažených v USA v posledních dnech strmě roste. Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj epidemie celosvětově sleduje, se tam koronavirem infikovalo již přes 46 tisíc lidí, což je nejvíce na světě po Číně a Itálii. Více než šest set pacientů v USA zemřelo. Trump prohlásil, že v zemi podle něj nákaze podlehne méně než jedno procento nakažených.

Třeba newyorské nemocnice jsou na pokraji krize. Starosta města Bill de Blasio v neděli řekl, že pokud nemocnice nedostanou další ventilátory, budou umírat lidé, kteří umřít nemusí.

S předčasným rušením ochranných opatření nesouhlasí ani Trumpův spojenec, republikánský senátor Lindsey Graham. „Doporučoval bych řídit se radou lékařů o tom, jak si s virem poradit. Bude dobré, pokud snížíme tlak na ekonomiku, ale zaměřil bych se především na řešení problému s virem. Ekonomické důsledky budeme muset protrpět,“ řekl Graham.

Pozornost vzbudil svými výroky devětašedesátiletý texaský senátor Dan Patrick, když prohlásil, že staří lidé raději zemřou, než aby nechali COVID-19 poškodit americkou ekonomiku.

V Číně přibývá pacientů

Pevninská Čína, do níž se nepočítá Hongkong a Macao, byla původním ohniskem nákazy. Počet nových případů tam však po zavedení striktních ochranných opatření znatelně klesal. Wu-chan například v pondělí zaznamenal svůj první případ nákazy po pěti dnech.

Úřady v provincii Chu-pej, odkud pochází většina nakažených zaznamenaných v Číně, se chystají od středy zrušit omezení volného pohybu pro místní obyvatele, jež platí již krátce přes dva měsíce. Výjimkou bude právě Wu-chan, který byl nákazou zasažen nejhůře. Tam budou restrikce uvolněny až 8. dubna. Lidé se však budou moci volně pohybovat jen s potvrzením, že jsou zdraví.

Čína se nyní snaží zabránit tomu, aby virus do země zavlekli cestující ze zahraničí. Z nově oznámené bilance přijelo 74 nakažených z ciziny, čtyři lidé se však nakazili lokálně. Země přitom v minulém týdnu zaznamenala několik dní, kdy byl počet domácích přenosů nulový.

Úřady v Pekingu v úterý oznámily, že všichni, kteří přilétají do metropole ze zahraničí nebo před příjezdem do města v zahraničí pobývali, budou podrobeni karanténě a podstoupí testy na koronavirus.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse se v Číně nakazilo celkem téměř 82 500 lidí, přes 72 800 se jich však vyléčilo. Zemřelo 3274 osob.

V Jižní Koreji klesá počet nově nakažených už téměř dva týdny

Počet nakažených klesá již 13. den v řadě v Jižní Koreji, kde úřady za pondělí zaznamenaly 76 nových případů. To je nejméně od 29. února, kdy tamní úřady oznámily rekordních 909 nově infikovaných pacientů za den. Počet nakažených v Jižní Koreji překonal hranici devíti tisíc, mrtvých země eviduje 120.

Mezi státy postižené koronavirem se v úterý zařadily také Barma a Laos, každá ze zemí registruje své první dva pacienty s nemocí COVID-19. Thajsko, které eviduje 827 nakažených a čtyři oběti koronaviru, je připraveno vyhlásit ve čtvrtek kvůli koronaviru nouzový stav.

Vietnamská obchodní metropole Ho Či Minovo Město oznámila, že až do 31. března uzavře restaurace. Celkově má Vietnam 123 případů infekce. Indonésie zrušila kvůli koronaviru celostátní zkoušky, kterých se mělo zúčastnit přes osm milionů žáků středních škol. 

V Íránu nechodí do práce polovina zaměstnanců státu

V blízkovýchodních státech je koronavirem nakaženo na 31 tisíc lidí. Mezinárodní měnový fond, který většinou vlády těchto států žádá o úsporná opatření, nyní doporučil, aby vlády umožnily dočasné daňové úlevy. 

Nejpostiženější zemí zůstává Írán s téměř 25 tisíci infikovanými koronavirem. Zemřelo tam přes 1900 lidí. Kvůli epidemii nechodí do práce zhruba polovina z 2,5 milionu vládních zaměstnanců. Teherán nechal z preventivních důvodů dočasně propustit na 85 tisíc vězňů.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Geir Pedersen vyzval k úplnému příměří v zemi. Mělo by to podle něj pomoci soustředit se na řešení krize kolem koronaviru. Sýrie zatím ohlásila jenom jednoho nakaženého. V Damašku už byla ale pozastavena veřejná doprava a nemocnice v Zabadání v damašské provincii byla vyčleněna jako středisko pro nakažené koronavirem.

Austrálie registruje 2136 případů nemoci COVID-19 a osm mrtvých, přičemž největším zdrojem nákazy je výletní loď Ruby Princess. Již u zhruba 130 cestujících byla zjištěna nákaza koronavirem, jedna žena infekci podlehla. Na palubě luxusního plavidla bylo 2700 pasažérů, kteří v Sydney 19. března vystoupili.

Australský premiér Scott Morrison v úterý vyhlásil zákaz cest do ciziny pro všechny Australany a sérii dalších opatření, jejichž cílem je omezit šíření koronaviru. Zákaz cestování do zahraničí vstoupí v platnost od středy.

V Rusku za poslední den přibylo 57 infikovaných. Celkový počet případů se tak zvýšil na 495. V úterý to oznámil operační štáb pro prevenci a boj s koronavirovou infekcí. Podle něj jsou nové nákazy hlášeny ze 14 ruských regionů.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin nicméně připustil, že šíření koronaviru v jeho městě je mnohem horší, než ukazují oficiální statistiky. Agentura Reuters upozorňuje, že jde o zatím nejsilnější prohlášení někoho z významných ruských činitelů, z něhož vyplývá, že úřady nemají úplný přehled o tom, jak dalece se nákaza v největší zemi světa rozšířila.

Zasažená je i většina afrických zemí

Na africkém kontinentu je k úterý oficiálně zaznamenáno více než 1700 případů nákazy koronavirem a onemocnění COVID-19 si zde vyžádalo 58 životů. Přítomnost koronaviru hlásí už 43 z 54 afrických států.

Nejvíce pozitivně testovaných lidí má Jihoafrická republika, kde bylo vyhlášeno omezení pohybu. Země v úterý hlásí 554 potvrzených případů. Většinu z nich, tedy 302, eviduje provincie Gauteng, kde leží hlavní město Pretoria a největší jihoafrická metropole Johannesburg.

V Nigérii byl na koronavirus pozitivně testován personální šéf prezidentské kanceláře. Koronavirus se tak dostal do blízkého okolí 77letého nigerijského prezidenta Muhammadua Buhariho, informovala agentura Reuters.