USA zastavily kauzu ruské firmy, kterou viní z vměšování do voleb. Podnik je zažaluje o miliardy dolarů

Ruská společnost, kterou Washington viní z vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, se chystá podat žalobu na Spojené státy s požadovanou náhradou škody ve výši padesát miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruské firmy Concord Management and Consulting, kterou vlastní miliardář a blízký spojenec Kremlu Jevgenij Prigožin.

Prigožinova společnost se podle poznatků americké kontrarozvědky v roce 2016 výrazně podílela na organizování a financování demagogické kampaně na sociálních sítích, jejímž cílem bylo podpořit kampaň pozdějšího vítěze Donalda Trumpa.

Americké úřady společnost předloni zažalovaly, ale kauza byla na žádost prokuratury USA v pondělí zastavena. Důvodem byla skutečnost, že obviněné osoby prakticky nelze pohnat k odpovědnosti, protože ruský stát je k případnému potrestání nevydá.

Prigožin rozhodnutí americké justice přivítal a označil je za důkaz, že americká obvinění jsou lživá. Právní zástupci společnosti Concord zároveň oznámili, že zažalují americký stát o padesátimiliardovou náhradu způsobených škod.

Rusko jakýkoli pokus o ovlivnění amerických voleb popírá a tvrdí, že Washington o vině Moskvy žádné důkazy nemá.