Počet obětí útoku v Tunisu se zvýšil již na dvacet dva

Tunis - K útoku dvou neznámých ozbrojenců dnes došlo v tuniské metropoli. Tuniské ministerstvo vnitra jej označilo za teroristický. Podle aktuálních informací ministerstva zahraničí při něm přišlo o život 22 lidí, z toho dvacet zahraničních turistů. Útočníci původně cílili svůj atak na budovu parlamentu, kde se jednalo o protiteroristické legislativě. Jejich průnik nevyšel, tak zaútočili na sousední muzeum Bárdá, kde se nacházela řada zahraničních návštěvníků. Desítky z nich byli po útoku drženi na místě jako rukojmí. Při následném zásahu speciálních jednotek byli oba ozbrojenci zlikvidováni a všechna rukojmí byla osvobozena.

Podle BBC jsou mezi oběťmi útoku Poláci, Italové, Němci, Španělé a Tunisané. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová obvinila z činu Islámský stát, posléze své vyjádření korigovala tím způsobem, že hovořila o „teroristických organizacích“.

„Je to zbabělý čin, jak oslabit naši ekonomiku a její klíčový sektor, cestovní ruch,“ vyjádřil se po zásahu tuniský premiér Habíb Síd. Zároveň uvedl, že zraněných turistů je přes čtyřicet, mezi nimi občané Jižní Afriky, Francie, Itálie, Polska a Japonska. Také dodal, že policie zjišťuje jak identitu dvou zabitých útočníků, tak rovněž pátrá po dalších třech možných pachatelích, zapojených do útoku.

V Tunisku nyní nejsou žádní čeští turisté s tuzemskou cestovní kanceláří

České velvyslanectví zjišťuje, zda na místě útoku nebyl nikdo z českých turistů. Považuje to však za velmi málo pravděpodobné „Snažíme se ověřit informace, že mezi zraněnými není žádný Čech,“ potvrdil tajemník velvyslance v Tunisku Ladislav Hireš. Počty tuzemských turistů, kteří jsou v Tunisku, jsou podle jeho vyjádření stále ještě velmi nízké.

V Tunisku nyní nejsou žádní čeští turisté, kteří by do země jeli s tuzemskou cestovní kanceláří. „České CK v tomto týdnu vypsané poznávací zájezdy nemají,“ upřesnil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Sezóna pobytových zájezdů ještě nezačala, první charterové lety odletí z ČR na konci dubna.

Bezprostředně na dnešní události zareagovaly některé tuzemské cestovky, které svým klientům nabízí, že zájezdy do Tuniska mohou vrátit bez storno polatku nebo výměnou za pobyt v jiné destinaci.

Podle BBC útočili minimálně dva ozbrojenci, kteří byli ozbrojeni samopaly typu Kalašnikov. Jejich původním cílem byla k muzeu přilehlá budova parlamentu, kde právě probíhala diskuse nad návrhem ostře sledovaného protiteroristického zákona. „Byla tam spousta poslanců, soudců, vysokých představitelů armády a novinářů. Je zřejmé, že útočníci museli mít tyto informace k dispozici,“ domnívá se Ladislav Hireš.   

  • TUNISKO bylo první zemí, kde se lidé začali bouřit proti vládě a tamní události zahájily takzvané arabské jaro, které pak pokračovalo v roce 2011 v dalších státech. Ačkoli Tunisko z revolučních událostí vyšlo jako jedna z nejstabilnějších zemí, v poslední době média upozorňují, že několik tisíc Tunisanů odešlo bojovat pod vlajkou Islámského státu do Sýrie a Iráku. V Tunisku dlouhodobě působí extremisté napojení na Al-Káidu a země má potíže na libyjské hranici, přes kterou přicházejí radikálové z rozvrácené Libye.

Zpravodaj ČT Jakub Szántó: „Tunisko působilo v poslední době relativně v klidu a něco takového, co se tam dnes stalo, v posledních letech nemá žádný precedent.“

Dnešní útok byl nejnásilnějším aktem vůči turistům na tuniském území od teroristického počinu Al-Káidy z dubna 2002, při němž bomba sebevraždeného atentátníka v synagoze na ostrově Djerba zabila 21 lidí.