Nemůžeme kandidáty do EU dál vodit za nos, komentuje Vondráček možné rozšiřování

Země jihovýchodní Evropy si zaslouží stát se plnohodnotnými členy Evropské unie, řekl předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který se v Bratislavě účastní schůzky se svými slovenskými a rakouskými protějšky. Jednání šéfů parlamentů takzvaného Slavskovského formátu bylo letos rozšířeno o zástupce Chorvatska, Srbska a Černé hory. Evropská unie loni kvůli nesouhlasu Francie nezahájila přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií.

„Budeme se snažit přesvědčit naše francouzské kolegy, že kandidátské země nemůžeme pořád vodit za nos, že se musí zrychlit přístupový rozhovor a že si skutečně zaslouží být plnohodnotnými členy Evropské unie,“ řekl Vondráček. Dodal, že rozšíření EU nebude zátěží, jak si stále patrně myslí některé země západní Evropy.

Také přeseda slovenského parlamentu Andrej Danko podpořil integrační ambice balkánských států, zvláště Černé Hory a Srbska, jejíž zástupci se zúčastnili jednání v Bratislavě v rámci rozšířeného takzvaného Slavkovského formátu, který tvoří Česko, Slovensko a Rakousko.

„Pokud by se EU měla rozšířit, tak Černá Hora a Srbsko by měly být těmi zeměmi, které vstoupí do Evropské unie,“ řekl Danko, jehož země Slavkovskému formátu nyní předsedá.

Evropská komise minulý týden zveřejnila záměr, na jehož základě by proces přijímání nových členů Unie bylo možné kdykoli přerušit či vrátit na začátek, pokud některá ze zemí přestane plnit požadovaná kritéria. Tento plán by měl odblokovat zahájení přístupových rozhovorů právě s balkánskými státy.