Kritizovaný i uctívaný. Zemřel nejdéle vládnoucí keňský prezident Daniel arap Moi

Horizont: Ve věku 95 let zemřel dlouholetý keňský prezident Daniel arap Moi (zdroj: ČT24)

Ve věku 95 let zemřel v Nairobi bývalý keňský prezident Daniel arap Moi, který této východoafrické zemi vládl 24 let. Informoval o tom server BBC. Nejdéle vládnoucí keňský prezident, který byl druhou hlavou nezávislé Keni, byl kritizován za autoritářství a korupci. Někteří ale pozitivně hodnotí, že za jeho úřadování (1978 až 2002) byla Keňa ve srovnání s jinými africkými státy relativně stabilní zemí.

Podle BBC budou exprezidentovi příznivci na Moie vzpomínat jako na vlastence, který stál u zrodu nezávislé Keni v roce 1963. Jiní ho ale viní z porušování lidských práv, pronásledování opozice, autoritářství a rozsáhlé korupce. Také ekonomika země za jeho úřadování stagnovala.

O úmrtí Moie informoval v prohlášení současný prezident Keni Uhuru Kenyatta, který označil Moie za vůdce boje za nezávislost a jednoho z největších Afričanů.

Prezident rovněž vyhlásil národní smutek, vlajky tak budou staženy na půl žerdi až do exprezidentova státního pohřbu. Datum zatím nebylo stanoveno.

Keňská vlajka stažená na půl žerdi
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Senosi

Daniel arap Moi se narodil 2. září 1924. Po škole působil deset let jako učitel. V roce 1957 byl jako jeden z prvních černochů zvolen do legislativní rady, dřívějšího parlamentu za britské koloniální nadvlády.

Od roku 1960 se účastnil jednání o nové ústavě a o nezávislosti země. Poté, co se v prosinci 1963 stal prvním prezidentem Keni Jomo Kenyatta, stal se Moi ministrem vnitra, jímž byl až do roku 1978.

Represe vůči odpůrcům

Od ledna 1967 byl Moi zároveň viceprezidentem a po smrti Kenyatty v roce 1978 převzal vedení země. Z počátku byl velmi populární a snažil se být blízko lidu. Pokusu o puč v roce 1982 Moi využil k upevnění své vlády a represím vůči svým odpůrcům.

Prosadil tehdy také změnu ústavy, která v zemi povolila jen jednu politickou stranu. Pluralitní systém obnovil pod domácím tlakem v roce 1991. U moci se ale Moi udržel až do prosince 2002, poté už kvůli změně ústavy nesměl znovu kandidovat.