Boty místo dopingu? Atletická asociace zkoumá model od Nike, který možná urychluje běžce

Horizont: Kontroverzní boty, které možná zvyšují výkon běžců (zdroj: ČT24)

Nová běžecká obuv americké společnosti Nike slibuje zvýšení výkonu až o šest procent. Poté, co se model Vaporfly stal populárním i na světových soutěžích, se o něj ale začala zajímat i Mezinárodní asociace atletických federací. Chce rozhodnout, jestli vrcholoví sportovci smějí tyto boty dál nosit. Začali totiž podávat neobvykle dobré výkony. Podle expertů mohou být příčinou karbonová vlákna.

„Tajná zbraň“ nebo „hnací síla ke sběru medailí“ – takový přívlastek dává modelům Vaporfly firemní marketing. „Cítíte se zvláštně, když v nich chodíte, ale jakmile začnete závodit a běhat, cítíte se opravdu rychlí,“ říká amatérská běžkyně Holly Grundonová.

Sama dlouho snila, že překoná svůj osobní rekord v půlmaratonu a pokoří hranici hodiny a půl. S novými botami se jí to podařilo. Osobní vítězství v ní ale zanechalo hořkou pachuť. „Honila jsem se za tímto časem poslední tři roky, a když jsem ho dosáhla, tak nevím, jestli jsem ho překonala skutečně já sama, nebo je to kvůli těm botám. Toho se obávám,“ podotkla běžkyně.

Boty se už dostaly do hledáčku Mezinárodní asociace atletických federací. Diskutuje se o tom, zda mohou být určitou formou dopingu. „Jestliže chtějí lidé běhat maraton v botách Vaporfly nebo jiné obuvi, není naší prací jim v tom bránit. Ale pokud chcete ověřený rekord, pak jste klasifikovaný jako elita a musíte přijmout určitá pravidla,“ je přesvědčena Mezinárodní asociace atletických federací.

Svět zpozorněl poté, co keňská atletka Brigid Kosgeiová loni v říjnu v Chicagu v botách Vaporfly překonala šestnáct let starý ženský světový rekord v maratonu.

Jen o den dříve její rodák Eliud Kipchoge jako první na světě uběhl maraton pod dvě hodiny. Sportovec tvrdí, že závodění v novém modelu společnosti Nike je fér. Podobně se vyjadřuje i řada dalších atletů. „Věřím pouze tvrdé práci. Nezajímá mě, jestli někdo nosí Nike nebo Adidas. Důvěřuji jen úsilí, které do toho vložím,“ zdůraznila vítězka bostonského maratonu Worknesh Degefaová.

Maratonec Eliud Kipchoge
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Samotná firma Nike se brání. „Respektujeme Mezinárodní asociaci atletických federací a ducha jejích pravidel, nevyrábíme ale žádné boty, které by vracely běžci více energie, než kolik jí sám vynaloží,“ tvrdí firma.

Pravidla jsou jasná

Tajemství zvýšeného výkonu může spočívat zejména v karbonových vláknech po celé délce podrážky z extrémně pružné pěny. Podle pravidel asociace by ale neměla žádná obuv atlety v závodech zvýhodňovat.

Karbon působí jako taková malá trampolína, která vrací běžci část energie, kterou vkládá do svého běhu, čímž přidává svému výkonu procenta navíc. Může to být kolem čtyř, pěti procent, což na maratonu podle výkonu běžce může být pět nebo osm minut. To je rozdíl mezi průměrem a světovým rekordem.
David Lukšů
šéfeditor sportovního zpravodajství ČT

„Čím déle vaše noha zůstává na zemi, tím jste pomalejší. Tato vložka z karbonových vláken v podstatě tlačí proti zemi a pak vám pomáhá odrazit nohu ze země rychleji, takže vaše nohy jsou rychlejší a za minutu uděláte více kroků,“ vysvětluje editor časopisu Runner's World Kerry McCarthy.

Svět sportu neřeší podobný problém poprvé. Kontroverze vyvolaly třeba plavky firmy Speedo. Díky nim na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v roce 2008 sportovci překonali celkem 17 světových rekordů. Mezinárodní plavecká asociace pak speciální technologii plavek zakázala.