Bulharsko obvinilo tři Rusy v případu, který připomíná otravu agenta Skripala

Z pokusu o otrávení tří Bulharů před pěti lety obvinila bulharská justice tři ruské občany. Vydala na ně i mezinárodní zatykače. Informovala o tom bulharská média s odvoláním na sdělení prokuratury. Podle ní může mít případ spojitost s útokem na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru ve Velké Británii v roce 2018.

Oběťmi útoku spáchaného v Sofii mezi 28. dubnem a 4. květnem 2015 jsou majitel společnosti Emco, které patří zbrojovka Dunarit, Emilijan Gebrev, jeho syn Christo a třetí osoba s iniciálami V. T. (zřejmě manažer firmy Emco).

Prokuratura uvedla, že se je pachatelé pokusili zavraždit „způsobem a prostředky nebezpečnými pro životy mnoha lidí“. Šlo o otravu „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Všichni tři napadení měli vážné zdravotní problémy, ale přežili.

Prokuratura: V době otravy byl v Bulharsku i podezřelý z útoku na Skripala

Vyšetřování kauzy úřady obnovily v roce 2018. Stalo se tak poté, co Gebrev prokuratuře řekl, že má důvod domnívat se, že látka, která byla použita proti němu, je podobná nervově paralytické látce novičok, které byl v anglickém Salisbury vystaven Skripal a jeho dcera Julija.

Loni v únoru bulharské úřady sdělily, že vyšetřují možnou spojitost obou případů. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v roce 2015 třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov a byl tam i v dubnu v době, kdy byl otráven Emilijan Gebrev.

Agentura Reuters připomněla, že ruský portál Fontanka v říjnu 2018 označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou v případu Skripala. Investigativní web Bellingcat napsal, že Fedotov je krycí jméno důstojníka GRU Denise Sergejeva.

Loni v prosinci Sotir Cacarov, tehdy ještě bulharský generální prokurátor, řekl, že vidí úzké spojení mezi lidmi zapletenými do zločinů v Bulharsku a Velké Británii, protože podezřelý v případu Skripala byl v Sofii v době, kdy byl otráven Gebrev.

Bulharští prokurátoři sdělili, že při vyšetřování případu „Gebrev“ spolupracují s Velkou Británií a s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI).

Média: Otrava mohla souviset s obchodem se zbraněmi

Proč byli Emilijan Gebrev a další dvě osoby otráveni, není známo. Ruský list Kommersant napsal, že Gebrev se zabývá exportem zbraní, které také v roce 2008 dodával do Gruzie v době její války s Ruskem. Podle podnikatele ale „jeho“ zbraně tehdy tvořily jen desetinu všech bulharských dodávek. Podle jiné z verzí si v Moskvě mohli myslet, že prodával zbraně americkým spojencům v Sýrii, což ale Gebrev popřel.

Ruská redakce BBC připomněla, že Gebrev na otázku Bellincatu a ruského serveru The Insider, proč se o něj mohla GRU zajímat, odpověděl, že vidí dva možné motivy. Jednak jeho společnost dodávala zbraně na Ukrajinu a Rusko také mohlo usilovat o zbrojní závod Dunarit, uvedl.