Maďarská vláda chce větší kontrolu divadel. Herci se bojí o uměleckou svobodu

Maďarská vláda předložila parlamentu návrh, který by utužil vládní kontrolu nad divadly. Předloha vyvolala protesty herců i diváků obávajících se o uměleckou svobodu a nezávislost. Podle agentury Reuters chce vládnoucí strana premiéra Viktora Orbána nechat zákon schválit ve zrychleném postupu. Protestní petici podepsaly desítky tisíc lidí.

Navzdory chladu a dešti proti návrhu v centru Budapešti demonstrovalo asi jeden až dva tisíce lidí. „Prasata, ruce pryč od divadla!“ stálo na transparentech. Proti vládnímu návrhu vystoupili známí herci, divadelní režiséři i liberální primátor hlavního města Gergely Karácsony, vylíčila agentura. „Jsem demokrat a toto je krok k ukradení další oblasti, která patří veřejnosti,“ řekl řidič autobusu v důchodu Gábor Timar.

Herci o víkendu při představeních četli petici vyzývající zákonodárce, aby předlohu odmítli. Do pondělního večera nasbírala skoro 50 tisíc podpisů. Po sociálních sítích kolují videonahrávky s předními herci a režiséry, kteří vládní záměr přirovnávají ke komunistické éře, kdy stát ovládal většinu aspektů veřejného života.

Jednotné směřování kultury

Předloha počítá se vznikem nové Národní kulturní rady, která by měla být zodpovědná za „jednotné strategické směřování různých segmentů kultury“. Ministr kultury by měl dostat slovo při jmenování ředitelů divadel a dalších institucí, na jejichž financování se podílí stát spolu s obcemi. Ministr a příslušná obec by podle návrhu měli podepsat dohodu o provozování divadla, včetně způsobu jmenování ředitele. Tato dohoda přitom podle návrhu „musí zaručovat uměleckou svobodu“.

Vládní mluvčí nezbytnost změn vysvětluje nedávným případem sexuálního obtěžování v jednom budapešťském divadle. Tehdy se ukázalo, že vláda nemá pravomoc odvolat ředitele dotčeného divadla.

Od roku 2010, kdy se Orbán vrátil k moci, přepsala jeho strana Fidesz maďarskou ústavu, získala kontrolu nad médii a lidé z premiérova okolí vybudovali rozsáhlé holdingy. Orbán po vítězství v loňských volbách, už třetím za sebou, prohlásil, že dostal „mandát na vybudování nové éry“, připomněl Reuters.