Řada domorodých dětí v Austrálii neumí anglicky. Rychle se učí psaním vlastních knih

Horizont ČT24: Děti australských domorodců neumí anglicky, pomáhá jim psát knihy (zdroj: ČT24)

Severoaustralské městečko Tennant Creek ukazuje novou metodu vzdělávání. Ze žáků se tu stávají autoři vlastních příběhů. Základní školy se snaží čelit stoupající neznalosti angličtiny mezi studenty. V Severním teritoriu úřední jazyk země neovládá 40 procent z nich. Doma mluví australskými domorodými jazyky.

V obci Tennant Creek trénují studenti jazyk čtením a psaním knih. „Máme zde děti, které před rokem neuměly správně přečíst slovo kočka, sednout nebo liška. Teď bez problémů přečtou přes devadesát slov za minutu a mají pocit, že můžou jít čelit světu,“ říká učitelka místní základní školy Jocelyn Seamerová.

Třeba kniha Ottovy boty se odehrává přímo v prostorách školy. Vytištění zaplatili učitelé z vlastních zdrojů. „Otto neměl moc dobré boty, protože si je nemohl koupit. A lhal svým kamarádům, protože nechtěl, aby věděli, že na ně nemá peníze,“ přiblížil děj jeden z žáků Simon Sager.

Místním studentům se ve státních testech z angličtiny daří. Školy v Severním teritoriu se přitom držely v minulých letech na posledních příčkách. Nová metoda výuky tak sklízí úspěch. „Pomohlo mi to zlepšit se ve čtení a získal jsem odvahu vyslovovat více slov. Mám z toho dobrý pocit,“ uvedl Sager. 

Podle učitelů jsou děti v hodinách aktivnější a ztratily ostych. Proto doufají, že výukový program z jejich rozvrhu jen tak nezmizí.