Putin je v Rusku znovu mužem roku - pošestnácté za sebou

Moskva – Za „člověka roku“ si Rusové pošestnácté za sebou vybrali prezidenta Vladimira Putina. Vyplývá to z průzkumu nezávislého sociologického centra Levada. Ke shodnému výsledku minulý týden dospěl i průzkum vedený státním střediskem VCIOM. Putin ocenění drží nepřetržitě od roku 1999, kdy se stal premiérem.

V letošní anketě Levady získal Putin rekordní počet hlasů, 57 procent, více než dvojnásobek oproti loňským 26 procentům. Za prezidentem následoval ministr obrany Sergej Šojgu s přízní devíti procent dotázaných a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov (osm procent); premiér Dmitrij Medvěděv skončil na čtvrté příčce, před předákem nacionalistů Vladimirem Žirinovským.

Do první pětky tentokráte nepronikl žádný cizinec, na rozdíl od předchozích let. Například loni se bývalý spolupracovník tajných služeb USA žijící v ruském exilu Edward Snowden dostal na čtvrtou příčku, zatímco americký prezident Barack Obama byl v roce 2009 „bronzový“ a předloni čtvrtý.

Ženou roku dotázaní vybrali předsedkyni horní komory ruského parlamentu Valentinu Matvijenkovou, která předstihla stále populární zpěvačku Allu Pugačovovou (65). Německá kancléřka Angela Merkelová, kterou list The Times vybral za osobnost roku, skončila u Rusů na páté příčce.

Za událost roku nejvíce dotázaných označilo zimní olympijské hry, které se letos v únoru konaly v Soči na jihu Ruska. Sportovní zápolení předstihlo i prudkou devalvaci rublu v závěru letošního roku a březnovou anexi ukrajinského poloostrova Krym.