Australská hora Uluru se uzavírá turistům. V poslední době mířilo na vrchol až tisíc lidí denně

Události: Posvátná hora Uluru v Austrálii se uzavírá turistům (zdroj: ČT24)

Lidé mohli v pátek naposledy zdolat slavnou horu Uluru v Austrálii. Na Ayersovu skálu se uplynulých týdnech snažilo dostat až tisíc lidí denně. Původním obyvatelům se nelíbilo, že se návštěvníci k jejich posvátné hoře chovají neuctivě; neukáznění turisté na horu močili, odpalovali zde golfové míčky nebo se obnažovali. Při výstupu zde od 50. let zemřely desítky lidí.

Nejobjemnější monolit na světě ční do výše 348 metrů nad okolní rovinatou krajinu a figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO. Skála je pověstná tím, jak v závislosti na slunečním světle mění barvu od oranžové přes jantarovou až po karmínovou.

Výpravy míří na vrchol Uluru od 50. let. Cestu jim brzy začaly usnadňovat řetězy a z pár stovek lidí ročně bylo během několika desetiletí až padesát tisíc.

Krátce před uzavřením stezky byl však nápor bezprecedentní – Ayersovu skálu chtělo zdolat tisíc lidí během jediného dne. Turisté z celého světa postupovali ve frontách od parkoviště až po vrchol. Podle australské televize ABC se množily stížnosti, že návštěvníci v rozporu s pravidly místního národního parku chodí mimo vyznačené cesty, v lokalitě táboří a odhazují odpadky.

Zákaz výstupu začne platit v sobotu 26. října – tedy 34 let od chvíle, kdy australská vláda celou oblast navrátila jejím původním obyvatelům. Otevřené zůstanou jen stezky, které vedou kolem hory. „Štěstí, to jsou asi ty pocity, když víme, že lidé už nebudou horu dál zneuctívat,“ prohlásil domorodý strážce rezervace Tijiangu Thomas.

Ananguové, kteří se s Canberrou dohodli na pronájmu a společné správě rezervace, od začátku bojovali proti tomu, aby turisté na jejich posvátnou skálu lezli.

Od 50. let zemřelo při výstupu 37 lidí. Minulý týden měla dvanáctiletá dívka štěstí, že přežila pád z dvacetimetrové výšky. Původní obyvatelé se za zraněné a mrtvé cítí zodpovědní, protože berou horu za svou. Tvrdí, že v ní sídlí duchové jejich předků. „Kdykoli se na hoře někomu udělalo zle, zranil se nebo dopadl ještě hůř, byli z toho velmi smutní,“ říká manažer národního parku Steve Baldwin.

Řada australských politiků byla proti zákazu. „Je to stejné, jako kdybychom řekli, že uzavřeme pláž Bondi, protože se tam utopilo několik lidí. Je to naprosto směšné,“ myslí si senátorka Pauline Hansonová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zákazy platí jinde v Austrálii či v USA

Nakonec ale debata skončila vítězstvím původních obyvatel. Ananguové navíc uspěli také v národním parku Grampians, odkud správci kvůli ochraně nástěnných maleb už začátkem roku vykázali horolezce.

Podobná omezení zavedli na některých posvátných místech rovněž ve Spojených státech. Třeba Ďáblovy věže se ale horolezci vzdát nechtěli. Dodržují tak aspoň kompromisní měsíční půst – v červnu horu nechávají odpočívat.

To Uluru by měl čekat klid už napořád, přesto se snížení počtu turistů nečeká. Většina z až 300 tisíc návštěvníků za rok sem nejezdí horu dobýt, ale obdivovat.