Dceřiné společnosti Lufthansy prodloužily stávku na celý den, ovlivní stovky letů

Nedělní stávku za vyšší mzdy prodloužil palubní personál čtyř dceřiných firem německých aerolinek Lufthansa na celý den. Původně měla trvat šest hodin a končit v jedenáct hodin dopoledne. Omezení se týkají společností Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine a SunExpress. Žádné zrušené lety do Prahy zatím oznámeny nebyly.

Stávku plánoval odborový svaz UFO původně na dobu mezi nedělní pátou ranní a jedenáctou dopoledne. O jejím prodloužení v neděli rozhodl se zdůvodněním, že mateřská Lufthansa účastníkům stávky pohrozila ztrátou zaměstnání. Personál se mimo vyšších mezd domáhá také lepších pracovních podmínek.

Protest se týká základen na několika německých letištích včetně Hamburku, kde bylo v neděli zrušeno dvanáct příletů a stejné množství odletů. Mezi nimi například linky do Neapole či Kolína nad Rýnem, uvedla agentura DPA. Podle stejného zdroje bylo 15 odletů zrušeno i na berlínském letišti Tegel a dalších deset v Mnichově, s dopady stávky se vypořádávají i letiště v Düsseldorfu či Kolíně nad Rýnem.

Bavorský list Süddeutsche Zeitung píše, že by stávka mohla ovlivnit celkově několik stovek letů. Pro Lufthansu může být problematická i z toho důvodu, že v osmi spolkových zemích v neděli končí podzimní prázdniny, a dá se proto očekávat vyšší zátěž.

Mluvčí Lufthansy sdělil, že stávka je nelegální, jelikož pozice UFO jako zástupného orgánu zaměstnanců je pochybná. Právě pravomoci řídicích orgánů UFO Lufthansa dlouhodobě zpochybňuje, důvodem protestní akce je i eskalující spor ohledně penzí.

„Podle současných informací by všechny lety Germanwings a Eurowings v Praze měly být operovány podle platného letového řádu. Situace se nicméně může změnit,“ řekl v sobotu ČTK mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň.

Na neděli byla původně naplánovaná také varovná stávka zaměstnanců mateřské Lufthansy, německá aerolinka ji ale odvrátila příslibem zvýšení platů o dvě procenta. Nabídka se však po přezkoumání setkala s kritikou odborů, podle nichž opomíjí daňové úlevy a pracovní podmínky zaměstnanců.