Italský parlament výrazně zeštíhlí. Ubude třetina poslanců, kritici mají strach o demokracii

Italský parlament schválil ústavní reformu, na základě které bude o více než třetinu seškrtán počet poslaneckých míst. Informovala o tom agentura Reuters. Opatření prosazované Hnutím pěti hvězd se má týkat sněmovny, která vzejde z voleb v roce 2023.

Zákon podpořily téměř všechny politické strany. Počet poslaneckých mandátů v parlamentu norma omezuje ze současných 630 na 400, senát zeštíhlí z nynějších 315 křesel na 200.

Snahy ušetřit

Hnutí pěti hvězd tvrdí, že díky seškrtání stovek poslaneckých a senátorských míst země ušetří stovky milionů eur a parlament bude pracovat efektivněji. Senát tuto ústavní reformu schválil už dříve.

Podle zpravodajské agentury AGI vyjde poslanec ročně na 230 tisíc eur a senátor pak na 249 600 eur, ročně tak osekání počtu mandátů znamená ušetřit přes osmdesát milionů eur.

„Hotovo! Slib dodržen,“ napsalo Hnutí pěti hvězd v reakci na hlasování na svůj blog. „Na tento den jsme čekali věčnost. Celých třicet let porušování slibů, úspory poslaneckých a senátorských míst jsou teď realitou. Občané se ocitli v centru,“ podotkl ministr Riccardo Fraccaro.

Reuters ale připomíná, že změny mohou být ještě zvráceny v referendu. Kritici varují, že novinka povede k oslabení demokracie, když například pro lobbisty bude snazší prosadit v zeštíhleném parlamentu svůj vliv.