Místo koránu řetězy, bití a znásilňování. Z islámské školy v Nigérii osvobodili stovky chlapců

Horizont: Mučení v nigerijské islámské škole (zdroj: ČT24)

Peklo na zemi – tak popisují zachránění chovanci pobyt na soukromé náboženské škole v Nigérii. Policie z ní po udání příbuzných osvobodila necelé čtyři stovky chlapců a mužů. Ti mluví o mučení, sexuálním násilí a dalším utrpení. Policie už zadržela sedm lidí, jež podezřívá z obchodu s otroky. Vláda chce podobné školy začít kontrolovat.

Dvoupatrový dům v milionové nigerijské Kaduně byl místem utrpení. Zařízení fungovalo celých deset let. Zatím není jasné, jak se oběti na místo dostaly. Některé děti policii vypověděly, že je tam odvedli příbuzní v domnění, že se jedná o islámskou školu. Razie nakonec přišla z podnětu strýce, který opakovaně nemohl navštívit synovce.

Policie minulý čtvrtek našla v areálu skoro čtyři sta lidí, mezi nimi pětileté chlapce, ale i dospělé muže. Šlo převážně o Nigerijce, ale například dvě z dětí pocházely z Burkiny Faso. Některé z obětí byly v domě vězněny už několik let.

Také dospívajícího Sulejmana držela internátní islámská škola v řetězech. „V nejhorších případech nás bili pětkrát denně. Používali řemeny z automobilových motorů a elektrické kabely,“ vzpomíná osvobozený mladík.

Ti, kteří přišli o lidství

Mnoho lidí bylo při příchodu bezpečnostních složek připoutaných k těžkým kusům železa. „To místo není ani léčebna, ani islámská škola. Některé malé děti svázali řetězy. Zneužili je, zbavili lidství,“ prohlásil policejní prezident státu Kaduna Alí Džanga.

Šrámy po mučení v nigerijské islámské škole
Zdroj: ČT24

Zavěšování za ruce bylo trestem za odpor vůči znásilnění. „Ti, které sexuálně zneužívali, dostávali od prefektů rybí konzervy. Prefekti se většinou starali o ty mladší. Když jsme je odmítli, věšeli nás za ruce a za nohy a pořád nás bili,“ konstatoval zachráněný student Džibril.

Někteří chovanci se po příchodu policie rozutekli. Zbylé nechali úřady převézt do tábora, kde čekají na příbuzné. Jejich stav všechny šokoval. „Jeden zvracel krev a je v kritickém stavu, další vůbec nemohl vstát a několik jich museli převézt do psychiatrického zařízení,“ uvedla státní komisařka pro sociální rozvoj Hafsat Mohamed Babaová.

Snaha o reformu islámských škol

Policie zadržela majitele a šest učitelů a trestně je stíhá. Zároveň úřady mluví o potřebě regulace islámských škol. Na převážně muslimském severu Nigérie si ale mnoho chudých rodin výdaje za učebnice a uniformy státního vzdělávacího systému nemůže dovolit.

Pokud děti do školy pošlou, tak často právě do soukromých učilišť koránu. „V té škole mám sama sedm dětí a nikdy tam nebyl žádný problém. Do té školy jsem chodila, vařila jsem jim,“ říká kuchařka Zainab.

Islámská škola v Nigérii, v níž mučili žáky
Zdroj: ČT24

Studenti z Kaduny nežebrali po ulicích, jak je v koránských školách běžné, ani fyzicky nepracovali. Při povolených návštěvách jednou za tři měsíce se rodičům problémoví výrostci zdáli zdvořilí, tiší, jakoby napravení. „Chci se teď vrátit domů. Budu poslouchat,“ slibuje teď zachráněný Sulejman.

Přestože je dvousetmilionová Nigérie nejsilnější ekonomikou afrického kontinentu, v zemi je rozšířeno násilí a únosy. Gangy unášejí chudé i bohaté, unesené někdy zabijí i přes to, že rodiny zaplatí vysoké výkupné.

Na severovýchodě země se kvůli teroristické organizaci islámských radikálů Boko Haram pohřešuje přes 22 tisíc lidí, z toho téměř šedesát procent dětí.