Interpol zadržel ve středomořských přístavech přes deset lidí podezřelých z terorismu

Interpol v přístavech Středozemního moře zadržel více než dvanáct lidí podezřelých z plánování teroristických akcí. Policisté se zaměřili na trajekty během rušné turistické sezony na trasách mezi severní Afrikou a jižní Evropou. Policejní organizace o tom informovala na svých internetových stránkách.

Operace nazvaná Neptune II trvala od letošního 24. července do osmého září. Zaměřila se na námořní trasy, které by potenciálně mohli využívat možní teroristé. 

Celkem zasahovali v sedmi přístavech v šesti zemích – v Alžírsku, Francii, Itálii, Maroku, Španělsku a Tunisku. Při té příležitosti policisté uskutečnili více než 1,2 milionu prohlídek, při nichž se mimo jiné zaměřili na ukradené a ztracené cestovní dokumenty či odcizené dopravní prostředky.

Interpol celkem vyšetřoval 31 lidí,  více než dvanáct z nich v souvislosti s podezřením z terorismu. 

Operace se zaměřila i na obchodování s lidmi

Rozsáhlá akce kromě terorismu cílila také na zločinecké sítě zapojené do obchodování s lidmi, střelnými zbraněmi a ochodu s drogami. 

Interpol je největší mezinárodní policejní organizací. Byl založen za účelem výměny informací o přeshraničně působících zločincích i o trestné činnosti a teroristických akcích v členských zemích.

  • Interpol (z anglického International Criminal Police Organization) jako mezinárodní mezivládní organizace zabezpečuje policejní spolupráci v kriminálně-policejní oblasti mezi smluvními státy organizace. Interpol sdružuje demokratické i nedemokratické státy v rámci boje se všemi druhy trestné činnosti. Je založena na spolupráci všech států při pronásledování, vyhledávání a zatýkání pachatelů trestných činů. V současné době sdružuje Interpol 190 členských států.
  • Organizace vznikla v roce 1923 ve Vídni z iniciativy vídeňského policejního ředitele dr. Johanna Schobera. Ve Vídni byla uložena kartotéka zločinců, která obsahovala záznamy z dob existence rakousko-uherské monarchie, a byla tedy ideálním podkladem pro centrální evidenci mezinárodních zločinců. Meziválečné Československo patřilo k zakládajícím členům Interpolu. V meziválečném období sídlila její centrála ve Vídni, v současnosti je centrem Interpolu francouzský Lyon.
  • Zdroj: Wikipedie