Déšť a vítr bičují americké pobřeží. Zesláblý Dorian zamíchá s počasím i nad Evropou

Horizont: Následky hurikánu Dorian (zdroj: ČT24)

Na tři desítky mrtvých vzrostla prozatímní bilance hurikánu Dorian na Bahamách. Bouře se mezitím přemístila k americkému pobřeží, kde zasáhla především Severní a Jižní Karolínu. Bez elektřiny už je přes 300 tisíc domácností a podniků. Pokračovat bude severovýchodním směrem a skončit by měla jako hluboká tlaková níže u Islandu. Meteorologové čekají, že se projeví změnou počasí nad Evropou.

Náprava škod podle bahamského premiéra Huberta Minnise potrvá po celé generace. Podle OSN okamžitou pomoc potřebuje asi 70 tisíc obyvatel souostroví.

Ministr zdravotnictví Duane Sands prohlásil, že konečná bilance obětí bude šokující. „Veřejnost se musí připravit na nepředstavitelné zprávy o počtu mrtvých a lidském utrpení,“ řekl podle zpravodajského serveru BBC. Podle místních představitelů se na nejhůře zasažených ostrovech Abaco a Grand Bahama stále pohřešují stovky, možná tisíce lidí. Úřady posílají na ostrovy Abaco dvě stě vaků na mrtvoly, píše BBC.

Hurikán opustil Bahamy a nyní se už zesláblý na první kategorii nachází u amerického pobřeží. Provází ho vítr o rychlosti 145 kilometrů v hodině. Při postupu na severovýchod rychlostí kolem 22 kilometrů v hodině se zřejmě stále více bude podobat tropické bouři.

Hurikánem zničený hotel na Bahamách
Zdroj: Marco Bello/Reuters

Hurikán postupuje podél amerického pobřeží

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) dříve varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Dopady větru a deště ale nebudou nakonec tak vážné, jak se původně očekávalo, ačkoli některé oblasti už zasáhly rozsáhlé záplavy. V Jižní a Severní Karolíně bylo také zaznamenáno několik tornád.

V Severní Karolíně úřady zakázaly přístup do několika okresů, v dalších byl vyhlášen zákaz nočního vycházení. Více než 330 tisíc domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny. 

V jihokarolínském Charlestonu prudký vítr vyvrátil 150 stromů, ve městě je kvůli vysoké vodě a sraženým sloupům veřejného osvětlení neprůjezdných víc než sto ulic. V nízko položených částech tohoto historického města stoupla voda o 30 centimetrů i více, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že úřady v obou státech nařídily evakuaci asi 900 tisíc lidí, uzavřely školy, uvedly do pohotovosti pobřežní stráž a zřídily provizorní přístřešky.

Zprávy: Dorian bičuje USA (zdroj: ČT24)

Floridská výletní loď v pátek nabídla zájemcům o evakuaci ze zdevastovaného bahamského ostrova Grand Bahama, že je přepraví na Floridu. Společnost Bahamas Paradise Cruise Line provozuje loď Grand Celebration, která je schopna pojmout 1800 lidí. Plánovanou vyhlídkovou platbu zrušila, aby na Bahamy odvezla humanitární pomoc. Evakuované obyvatele ostrova Grand Bahama chce přepravit na zpáteční cestě.

V USA jsou zatím hlášena čtyři úmrtí spjatá s bouří, z toho tři lidé zemřeli na Floridě během příprav na příchod bouře nebo během evakuace. V Severní Karolíně se pětaosmdesátiletý muž zabil pádem z žebříku, když se snažil zabarikádovat svůj dům.

Nad Evropou zamíchá s počasím

Hurikán bude dál pokračovat přes kanadské Nové Skotsko dále k severovýchodu. „Nejpravděpodobnější dráha je, že během příštího týdne už jako hluboká tlaková níže skončí někde mezi Islandem a britskými ostrovy. Počítáme s tím, že poměrně hodně zamíchá s počasím nad Evropou,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.

U Asie se před několika dny zformoval tajfun Lingling, nyní je východně od Tchaj-wanu, v sobotu by měl zasáhnout Korejský poloostrov. „Není vyloučeno, že jeho projevy pocítí i Soul,“ uvedla meteoroložka ČT. Indie se zase potýká s dopady monzunových deštů, které ovlivňují hlavně dopravu.

Pravděpodobná dráha hurikánu Dorian
Zdroj: wunderground.com/ČT