Farmaceutické firmy hledají po USA nové trhy pro návykové opioidy. Cílí na Austrálii či Indii

Horizont ČT24: Opioidová krize začíná být aktuální i v Austrálii či Indii (zdroj: ČT24)

Opioidová krize se ze Spojených států šíří i do dalších zemí. Počet závislých nekontrolovaně roste například v Austrálii a nově ohrožená je i miliardová Indie. Farmaceutické společnosti se totiž po právních bitvách v USA snaží najít odbytiště pro své výrobky jinde.

Před deseti lety seskočila australská farmářka Carmall Caseyová ze svého náklaďáku a ucítila bolest v kolenou. Lékař jí diagnostikoval osteoartritidu a předepsal podle něj ideální léky – opioidy. Jenže jí zatajil, jak rychle na ně vzniká závislost. Pak nastupují vedlejší účinky jako deprese, úzkost nebo panické záchvaty.

„Spláchla jsem je do odpadu. Udělala jsem to, abych se k nim měsíc nedostala. Jenže když uběhl, měla jsem hrozné bolesti. Potřebovala jsem něco, co by mi ulevilo. A začalo to nanovo,“ popisujee Caseyová.

Ta se sice snažila najít doktora, který by jí dal léky nevyvolávající závislost, všude jí ale předepisovali opioidy – fentanyl, oxycodon, tramadol, targin. „Abych byla upřímná, nevím, co budu dělat. Je to strašidelné, protože nechci… Nevím. Ale já se k nim nevrátím,“ říká odhodlaně.

Předávkování je mimořádně snadné, pak hrozí smrt

V některých částech Austrálie – například v Tasmánii – se vydává ročně 110 tisíc státem hrazených předpisů na opioidy na 100 tisíc obyvatel. „Hrneme tyto látky do naší společnosti a myslíme si, že to nebude mít následky. A teď zjišťujeme, že to má obrovské dopady,“ říká odbornice na léčbu bolesti Jennifer Stevensová.

Syntetické opioidy jako fentanyl jsou vysoce návykové a řádově účinnější než drogy, jako je například heroin. Předávkování je mimořádně snadné. „Jak roste užívání těchto látek, stoupá i počet úmrtí,“ uvedla Stevensová.

Obětí opioidů byl třeba i Matthew Tonkin. Se závislostí na oxycodonu se vrátil z Afghánistánu, kde utrpěl úraz zad. Lék mu předepsal vojenský lékař. Krátce po návratu domů se předávkoval. „Kdyby mu řekli, že ho to do osmácti měsíců zabije, asi by jim poděkoval s tím, že raději vyzkouší něco jiného,“ říká otec vojáka David Tonkin.

Z epidemie užívání opioidů odborníci viní systém. Jde sice o léky pro krátkodobé užívání, závislost ale nastupuje velmi rychle. Navíc pokud jeden lékař odmítne další státem hrazené léky předepsat, udělá to jiný. Centrální evidence předpisů v Austrálii neexistuje.

Odborníci navíc varují, aby se problém s návykovými opioidy nepřelil i do miliardové Indie. Po letech lobbování se totiž zákony pro předepisování léků na bolest v zemi uvolňují.

V USA hrozí výrobcům miliardové pokuty

Ve Spojených státech už stojí řada výrobců před soudem. Jednou ze žalovaných společností je například firma Purdue Pharma, která vyrábí návykový OxyContin.

Žaloby u soudů podaly státy, města a okresy. Tvrdí, že Purdue Pharma při prodeji návykového analgetika používala klamavé praktiky a je zodpovědná za podnícení opioidové krize ve Spojených státech. Na předávkování opioidy denně v USA zemře v průměru 130 lidí. Společnost teď k urovnání tisíců soudních sporů nabízí deset až 12 miliard dolarů (233 miliard až 280 miliard korun). 

Za svůj podíl na opioidové krizi má zaplatit pokutu také kosmetická společnost Johnson & Johnson, a to 572 milionů dolarů (13,3 miliardy korun). Firma se proti verdiktu chystá odvolat.